Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Марко смята, че последните промени в спорта са в полза на Мерцедес

Марко смята, че последните промени в спорта са в полза на Мерцедес

2102
0
Хелмут Марко
Хелмут Марко, снимка Дан Мулан/Ред Бул Контент Пуул

Съветникът в екипа на Ред Бул Хелмут Марко смята, че промените в спорта в последните няколко месеца са в полза на Мерцедес. И според него не е изключено шампионите да са привилегировани от ФИА.

Австриецът визира новите регулации за аеродинамиката и по-тънките гуми на Пирели. А наказанието на Себастиан Фетел в Гран при на Канада от 5 секунди само допринася за създаващото се според Марко усещане, че Сребърните стрели получават предимство.

„Нека го кажем така: Забелязва се, че промените в правилата и решенията напоследък винаги са от полза на Мерцедес, каза Марко пред Auto Bild. – Например Пирели промени протектора на гумите за 2019 г. Така те вече не прегряват. А миналата година само в Мерцедес имаха такъв проблем с тях.”

Внезапно през 2019 г. Мерцедес е единственият отбор, който постига необходимите работни температури. Никой друг не успява. Всички коли бяха направени с по-ниски нива на притискаща сила. Единствено Мерцедес изгради кола с повече притискане и сцепление. В последствие се оказа, че това е начинът да се извади максималното от тези нови гуми.”

Запитан дали наистина смята, че Сребърните стрели получават специално отношение от управляващите спорта, Марко не отхвърли тази възможност:

„Не мога да докажа, че в Мерцедес са получили някакви данни преди нас. Но не го и изключвам. Ние в Ред Бул ще следим много внимателно бъдещото развитие на Формула 1 и ще имаме дискусии с Пирели.”