Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Марко смятал, че Верстапен няма шансове за победата след старта

Марко смятал, че Верстапен няма шансове за победата след старта

1153
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Спас Генев

Главният съветник в екипа на Ред Бул Хелмут Марко е смятал, че Макс Верстапен няма шансове да спечели Гран при на Австрия след лошия старт. При потеглянето на холандеца се активира системата против изгасване на колата. Така той изостана от 2-а на 7-а позиция.

В хода на състезанието обаче Макс беше най-бързият пилот и навакса изоставането си. В края изпревари дори Шарл Льоклер и донесе първа победа за отбора си за сезона и първа за Хонда от 13 години насам.

„След разочарованието на старта си помислих, че всичко е приключило, каза Марко. – Но след това бавно Верстапен се събуди. Последните обиколки бяха невероятни. Макс кара брилянтно.

Освен това от Хонда му дадоха пълната мощност на двигателя за последните 30 обиколки от състезанието. Гумите запазиха качествата си, а и ние имаме фантастично шаси.“

При изпреварването на Льоклер от страна на Верстапен се стигна до удар между двамата. И стюардите разследваха ситуацията повече от 3 часа. След това обявиха, че случилото се е състезателен инцидент и няма да има наказания.

Шарл не беше доволен след финала и очакваше да има санкция за Макс. Според холандеца обаче, въпреки случилото се, отношенията между двамата остават добри.

„Нещата между нас са добри, каза Верстапен. – Познавам Шарл от много време. Той със сигурност ще спечели първата си победа тази година. Разбира се е разочароващо да загубиш първия си успех в последните обиколки. Но трябва да го приемеш. Тези неща се случват в спорта.“