Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Марко ще преговаря за позицията си: В Ред Бул ще има промени....

Марко ще преговаря за позицията си: В Ред Бул ще има промени. Догодина Хамилтън пак ще е съперник на Верстапен

5357
0
Хелмут Марко
Хелмут Марко; снимка: Майкъл Потс

Люис Хамилтън отново ще е основният съперник на Макс Верстапен в световния шампионат на Формула 1 през 2023 г. според Хелмут Марко. Каква ще е ролята на австрийския съветник на тима на Ред Бул обаче, тепърва ще стане ясно, защото той скоро ще води разговори за позицията си в екипа. Причината е, че след смъртта на Дитрих Матешиц, който притежаваше два тима – Ред Бул и Алфа Таури – настъпват промени в компанията.

„Групата Ред Бул се справя добре. Няма непосредствена финансова нужда отборът (на Алфа Таури) да се продава. Но трябва да се върне в по-високия ешелон на спорта. Що се отнася до тима на Ред Бул, то там нещата със сигурност ще се променят. Екипът досега де факто бе автокрация. Ред Бул Рейсинг е най-силния и ефективен маркетинг инструмент на групата и в миналото работехме наистина независимо. Само ние не следвахме определени правила на компанията. Тази автономия съществуваше със съгласието на Матешиц.“

„Скоро ще има преговори с Тайланд относно моята позиция. Аз съм независим. Мястото ми зависи от цялостната структура. Но имаме още много работа, а сега нещата вървят добре. Трудим се много ефективно“, обясни Марко

По отношение на сезон 2023 Марко е на мнение, че най-силният съперник на Макс Верстапен догодина ще е отново Люис Хамилтън.

„[Шарл] Льоклер е много силен в квалификациите, но допуска грешки (в състезанията). Виждам Хамилтън като по-силен опонент. Той има очевидно предимство като опит, може да се мотивира изключително добре и освен това съм убеден, че Мерцедес ще има по-добра кола догодина. Макс обаче кара все по-уверено, вече има поглед върху цялата надпревара. Същевременно се превръща в магьосник при управлението на гумите. Кара със софт по-дълго, отколкото съперниците му с по-твърди смеси. Не е стигнал още лимита си“, каза още Марко.

Междувременно Люис Хамилтън получи почетно бразилско гражданство на специална церемония. Той го посвети на Аертон Сена. Бразилският парламент прие решението през юни и тази седмица официално направи седемкратния световен шампион във Формула 1 почетен гражданин на страната.