Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Марко: Това не го предвидихме. Но Монца не подчертава липсата на парти...

Марко: Това не го предвидихме. Но Монца не подчертава липсата на парти режима

2779
0
Хелмут Марко, Макс Верстапен
Хелмут Марко и Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Изявленията на Хелмут Марко неизменно предизвикват множество реакции, а напоследък започват да си противоречат. Преди броени дни съветникът на тима на Ред Бул каза, че „разпределението на силите ще стане ясно на Монца, където Мерцедес ще изгуби предимството си в квалификациите“. След сесията за определяне местата на грида обаче заяви, че трасето не показва добре липсата на т.нар. парти режим.

Люис Хамилтън и Валтери Ботас доминираха в квалификацията за Гран при на Италия. Третият в подреждането Карлос Сайнц (Макларън) бе на 0,808 сек зад англичанина. Макс Верстапен пък се класира пети – зад Сайнц, Серхио Перес (Рейсинг Пойнт) и на 0,908 сек зад Хамилтън. Люис коментира още в четвъртък изказване на Марко за това, че от Ред Бул са натискали за въвеждане на забраната.

„ФИА заявява, че иска да контроли задвижващите системи. После от Ред Бул се появяват с репликата „ние натиснахме за това“. Така че причините за директивата са съвсем различни“, каза шесткратният световен шампион.

След квалификацията на Монца Марко реши, че характеристиките на италианската писта не позволяват достатъчно добра демонстрация на липсата на квалификационен режим.

„Това не го предвидихме. Но Монца не подчертава липсата на парти режима“, заяви Марко

„Освен това виждаме по-малка разлика във времената между Q1, Q2 и Q3, така че изглежда промяната има ефект. Поне в състезанието ще можем да използваме повече мощност, така че да видим какво ще е възможно. Не помогна и това, че обиколката на Макс не бе перфектна.“

Според Верстапен също трябва да се изчака уикенд на нормална писта, тъй като на Монца изтеглянето оказва ефект.

„Не мисля, че сме направили крачка назад. Не съм и очаквал обаче нещо различно. Разбира се, имаше други изявления от други хора. Но това е положението. Както виждате, на практика нищо не се промени“, добави нидерландският пилот.

Шефът на Мерцедес Тото Волф отбеляза, че някои от желалите толкова много забраната отбори не са се справили особено добре. Той бе убеден освен това, че пилотите му печелят от забраната по отношение на състезателното си темпо.