Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Марко възмутен: Какви са тези ограничения на пистата, в понеделник ли ще...

Марко възмутен: Какви са тези ограничения на пистата, в понеделник ли ще разбираме резултатите?

3100
0
Серхио Перес, Ред Бул
Серхио Перес; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Хелмут Марко по принцип изразява недоволство от Серхио Перес, но след квалификацията за Гран при на Катар критиката му бе отправена към правилото за спазване ограниченията на трасето. Мексиканският пилот на Ред Бул бе сред състезателите, чиито обиколки бяха анулирани заради излизане извън белите линии.

„Видяхте колко пилоти излязоха от пистата и всичко е заради тези бели линии. Нещо трябва да се измисли по въпроса. Трябва да се намери решение в бъдеще. Защото иначе какво се случва? Резултатите от състезанието ги научаваме в понеделник сутринта?“, недоволно коментира Марко

„Ако не беше това нарушение, Перес щеше да е в топ 10. Все още има шанс. Разполагаме с достатъчно гуми. Чеко е с предимство да има още два комплекта. Трябва да погледне положително на нещата“, допълни той.

Фредерик Васьор е съгласен с Марко по отношение ограниченията на трасето.

„Спортът ни просто не се справя като хората в това отношение. Сега се притеснявам за състезанието. Ако има пориви на вятъра, пилотите трудното ще се справят с тези критични 5 сантиметра. Но истински важното е да има информация в реално време. Знам, че в рейс дирекцията не им е лесно, но се надявам да не се повтаря станалото в Австрия“, каза шефът на Ферари.

По-рано Марко не скри притеснението си, че Ред Бул може да загуби второто място при пилотите.

„Квалификацията е слабото място на Перес. Трябва да защитим второто място, защото за нещастие [Люис] Хамилтън се приближава“, каза Марко, който все пак отбеляза, че не бил изненадан от затруднението на Перес да се справи като съекипник на Макс Верстапен.

„Съотборниците на [Аертон] Сена всичките потънаха. Герхард Бергер може да ви поразкаже това-онова по въпроса. Макс е просто различен звяр. Само по-възрастните като [Фернандо] Алонсо и Хамилтън биха се справили редом с него.“

Всеки проблем на Перес неминуемо води до възобновяване на слуховете относно бъдещето му в Ред Бул. Алекс Албон например смята, че вратите в Милтън Кийнс вече са широко отворени за Ландо Норис, стига да иска да отиде там.

„Според мен ако има желание, Ландо може да отиде в Ред Бул. Ще трябва да почакаме и да видим, но не мисля, че на когото и да е му харесва да е съекипник на Макс. Супер трудно е. Лично съм го изпитал“, коментира Албон.

„Ако Норис е уверен в себе си, както би трябвало да е, то вратите на Ред Бул са широко отворени за него. Но пък той има много силна връзка с Макларън“, допълни състезателят на Уилямс

Междувременно Марко заяви, че Лиам Лоусън ще е титуляр във Формула 1 най-късно през 2025 г.

„Той е твърд пилот и един от най-силните състезатели при двубой. Ролята му на резервен пилот за догодина е сериозна. Най-късно през 2025-та обаче ще е седнал в болид от Формула 1. Лоусън определено има потенциал да е победител в Гран при – досега се справи с всички поставени задачи. А буквално бе хвърлен в дълбокото при дебюта си“, обясни 80-годишният съветник на Ред Бул в F1.