Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Марко заяви, че Рикиардо ще е трети пилот на Ред Бул догодина....

Марко заяви, че Рикиардо ще е трети пилот на Ред Бул догодина. Отборът отрече

1476
0
Даниел Рикиардо, Макларън
Даниел Рикиардо; снимка Макларън

Хелмут Марко заяви директно, че Даниел Рикиардо ще е трети пилот на Ред Бул за сезон 2023. Съветникът на екипа от Милтън Кийнс каза пред Скай Спортс Германия, че австралиецът ще се върне в отбора, с който постигна 7 от осемте си победи във Формула 1. Според информация на Ауто Мотор унд Шпорт Лиам Лоусън също ще е резервен пилот на Ред Бул и Алфа Таури.

Рикиардо прекрати предсрочно договора си с Макларън, където предпочетоха да привлекат Оскар Пиастри. Гюнтер Щайнер заяви, че го е потърсил още преди драмата с тима от Уокинг. Австралиецът обаче не се свързал с него. След това се заговори, че Даниел може да отиде в Мерцедес като резервен пилот. Настоящите тест и развойни състезатели на осемкратните световни шампиони си тръгват в края на сезон 2022. Ник де Врис ще е титуляр във Формула 1 за Алфа Таури. Щофел Вандоорн пак ще е резерва, но вече в Астън Мартин.

Рикиардо призна отдавна, че 2022-ра може и да е последната година за него в F1. Той обаче отказа да приеме уикенда в Абу Даби тази седмица като твърде емоционален. Австралиецът сподели, че ще се наслаждава на изживяванията си и няма да мисли дали за последно кара в Гран при надпревара.

Завръщане в Ред Бул дава на Рикиардо освен това по-голям шанс за титулярно място в F1 през 2024 г. Договорът на Серхио Перес е до края на следващия сезон. Смята се, че в контракта има опция и за 2024-та, но това не е сигурно

Рикиардо познава чудесно отбора на Ред Бул. Той е кадър на академията на тима, там постигна и най-големите си успехи в спорта. Връщането му там пък отваря пътя на Мик Шумахер към Мерцедес. Младежът също остана без място във Формула 1 – в Хаас предпочетоха опита на Нико Хюлкенберг. Самият Шумахер обаче бе категоричен, че не се е отказал от спорта и няма намерение да го прави.

„Разочароващо е, разбира се, защото смятам, че в много аспекти вършех добра работа“, коментира Мик Шумахер.

„От друга страна, отборът реши да тръгне в тази посока и аз уважавам това. Сега ще се съсредоточа върху бъдещето. Искам да съм в правилната за мен позиция, без значение дали това е пост на резервен пилот или нещо друго. Ще се консултирам с хората, на които се доверявам и се надявам скоро да имам новини“, каза още той.

Междувременно, докато изявлението на Марко пред Скай Германия вече се коментира подробно, от Ред Бул отрекоха казаното от 79-годишния австриец. От екипа заявиха, че Марко е избързал и още нищо не е договорено.