Начало MotoGP News Мартин не иска задължително да преминава в заводския отбор на Дукати

Мартин не иска задължително да преминава в заводския отбор на Дукати

147
0
Хорхе Мартин
Хорхе Мартин, снимка Ред Бул Контент Пуул

Хорхе Мартин не иска задължително да преминава в заводския отбор на Дукати. Испанецът заяви, че ще се радва и в екипа на Прамак за още един сезон. Мартин бе категоричен, че няма да настоява марката от Болоня го избере за съотборник на Франческо Баная догодина.

Мартин се намира в изключителна форма от началото на втората половина на сезон 2023 в MotoGP. Испанецът спечели три от последните 6 основни надпревари. Мартин също така се намира в невероятна серия, след като спечели последните 5 спринта

Понастоящем Мартин е най-сериозният съперник на Баная за световното първенство. Двамата си размениха лидерската позиция във временното подреждане. Сега Баная има аванс от 13 точки спрямо своя съперник. Това на практика е доста крехка преднина, като се има предвид точковата системата и конкурентоспособността на MotoGP.

Същевременно Бастианини се намира в трудна ситуация. Състезателят на Дукати изживява най-тежката си кампания откакто се присъедини към MotoGP. Бастианини претърпя инцидент в спринта на пистата в Портимао, след които получи фрактура на ключицата и трябваше да претърпи операция. В резултат на това той пропусна следващите 4 старта.

Бастианини се върна в домашната си Гран при на Италия в Муджело. Четирикратният победител в MotoGP изпитваше сериозни затруднения и записа няколко отпадания. Бастианини се класира три път в челната десетка и в някои от спринтовите надпревари.

Пилотът на Дукати претърпя друг инцидент на старта на Гран при на Каталуния. В резултат на това той създаде верижна катастрофа, в която участваха Лука Марини, Марко Безеки и Йохан Зарко. Най-пострадал от всички се оказа Бастианини, който претърпя нова операция и пропусна рестарта в Барселона, както и стартовете в Мизано, Индия и Япония. В момента той заема 19-то място във временно класиране с актив от едва 45 пункта.

От Дукати неколкократно казаха, че ще дадат втори шанс на Бастианини и няма да го освобождават в края на сезона. Италианецът пристигна с много сериозна визитка в Дукати и се очакваше да бъде най-големият съперник на Баная. За съжаление, контузиите и непостоянството оставиха италианеца доста назад в класирането.

Преди няколко дни се появи информация на италиански медии. Според нея, Дукати може да обмисли размяна между Мартин и Бастианини, особено ако испанеца стане световен шампион по-късно този месец

Договорът на Мартин изтича в края на 2024 г. Така той ще бъде една от най-важните фигури в пазара на пилоти за 2025 г. Предполага се, че интерес към него има и от други производители.

Според друга информация, Мартин и неговият личен екип няма да оказват натиск върху Дукати да направи промяна в своя състав и да премести Бастианини. Това е така, защото Мартин се чувства доста добре в Прамак, а и защото намерението му е да се прехвърли в заводския отбор през сезон 2025

„Намерението на Хорхе е да си осигури този червен [заводски] мотор през 2025 и 2026 г. Преминаването в заводския отбор през 2024 г. би било следствие от неговата страхотна година. Но това е в ръцете на Дукати-, те са тези, които отговарят за това. Досега не са ни казали нищо“, заяви агентът на Мартин Алберт Валера.“