Начало Картинг Мартин Стоянов направи първия си тест с формула

Мартин Стоянов направи първия си тест с формула

434
0
Мартин Стоянов по време на теста в Словакия

Българският картинг пилот Мартин Стоянов направи първия си тест с формула. Това стана миналата неделя на 16 май. Тъй като е на 12 години и повечето писти в Европа не допускат пилоти на такава възраст да карат, тестът се проведе на импровизираната писта на летището в град Тренчин, Словакия.

Колата, която Стоянов кара, беше Формула ADAC Masters – предшественика на Формула 4. Шасито бе Далара, базирано на модела им за Формула 3 от 2008 г. Двигателят бе от Фолксваген – 1.6 л. със 145 к.с. Скоростната кутия бе Хюланд – 5 степенна с подредени предавки, а теглото 490 кг.

Неговият баща и механик Мирослав Петков остана много доволен. „Мартин, въпреки младостта си, не се респектира от бързата машина и я натискаше докрай, каза Петков. – Е имаше и три завъртания в търсене на лимита, но това си е част от ученето! Показа че инвестициите които семейството прави , и лишенията си струват!

Благодарим много на Procar-Motorsport и Peter Schober за предоставената възможност! Peter каза, че Марти кара все едно кара от 10 години. Така че съм много доволен. Натискаше си колата до лимита и над него. Естествено има много до учи, но поне основата е добра.“