Начало Moto News Мартин Чой ще участва в световния шампионат за надпревари за издръжливост

Мартин Чой ще участва в световния шампионат за надпревари за издръжливост

55
0

Мартин Чой е първият български мотоциклетист, който ще участва в световния шампионат за надпревари за издръжливост. Той ще е част от тима на BMW Motorrad и през следващия уикенд ще кара в 24 часа на Льо Ман.

Партньорството с BMW на Мартин излиза на ново равнище, като отборът му вече ще се казва EKO Racing BMW Motorrad Bulgaria Team. С него пилотът, който има над 20 титли в кариерата си – в България, Източна Европа, европейски шампион от 2011 г. и т.н., ще участва в още редица първенства у нас и в чужбина през 2016 г.

Мартин заяви по време на официалното представяне на новия си екип, че мечтата му винаги е била да излезе на ново, по-високо равнище. Участието в световния ендуранс шампионат е поредно стъпало за него, като първата цел – особено за тежката 24-часова надпревара в Льо Ман – е да завърши. Подготовката му включва двуседмичен лагер в Алмерия (Испания), по време на който моторът – BMW S 1000 RR – е настроен и подготвен за натоварванията в денонощното състезание. Чой допълни, че е изпълнил изискванията по време на тренировките, основното от които е било да дава постоянни времена в рамките на 40-50 обиколки. Неговите постижения се движели в разлика от секунда и половина, като допустимото отклонение е до две секунди. Засега договорът с BMW Motorrad пък е едногодишен.

Моторът на Мартин е със специални задни и предни спирачки, нови джанти и допълнителен резервоар. Останалите му характеристики са непроменени. С него Чой ще кара в 5 състезания от световния ендуранс шампионат, 10 кръга от европейския шампионат, 7 кръга от българския национален и източноевропейски шампионат по мотоциклетизъм.

„Искрено се радвам, че имаме шанс да подкрепим Мартин в този пореден връх в неговата кариера. За пръв път в историята на родния мотоциклетизъм имаме състезател, който ще участва в световния шампионат за издръжливост. Нямам съмнение, че енергията, с която Мартин е зареден, ще му донесе успехи, на които всички българи ще можем да се радваме съвсем скоро”, коментира изпълнителният директор на ЕКО България Георги Деянов.

Представителят на BMW Motorrad за България и Румъния Йонут Бату допълни, че и неговата компания „вярва в таланта, професионализма и амбицията на Мартин. Показателен за това е фактът, че първите ни разговори се състояха само преди три месеца и половина, а сега отборът е готов за надпревари.”