Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Маса лидер във втория ден на Каталуня

Маса лидер във втория ден на Каталуня

68
0

Фелипе Маса се оказа най-бързият пилот на пистата в Барселона след края на втория ден тестове там.
Бразилецът постигна време от 1:30.673 на мокро след като дъжд валя сутринта и трасето не изсъхна през целия ден. Маса изпробва някои подобрени аеродинамични решения. Наред с това сесията му не мина без проблеми – точно преди обяд той се хлъзна и излезе извън питата на завой 12. За щастие по колата нямаше повреди и бразилецът продължи изпитанията. Тест пилотът на Ферари Лука Бадоер пък остана на трета позиция.
Втори, между двамата пилоти на Скудерията, се нареди Марк Уебър от Ред Бул, който приключи на около 6 десети след лидера Фелипе Маса. Четвърти и пети останаха съответно съотборникът на австралиеца Дейвид Култард и Фернандо Алонсо от Рено.
Лидерът от първия ден Нико Розберг този път остана на шеста позиция като екипът му Уилямс използва лошите атмосферни условия на пистата в Барселона, за да тренира пит стопове. Германецът направи приблизително 20 симулативни спирания в бокса, а също и няколко дълги пробега.
Седми се нареди пилотът на Тойота Тимо Глок, който към края на тестовата сесия излезе от очертанията на трасето на първи завой и колата му се удари лекичко в бариерите, но това не доведе до сериозни щети.
„Това бе само половината от заплануваната за днес работа, защото сутринта бе твърде мокро, за да излезем и да получим важни резултати от тестовете – заяви Глок – Следобед карахме на мокро, първо с гуми за екстремни условия, а после ги сменихме с обикновени гуми за мокро. Състоянието на пистата през деня се промени много, тя постепенно започна да изсъхва, но не напълно. Беше трудно да направим някои изводи, но сме имали подобна картина и на сухо, така че тестовете все пак ще ни помогнат да определим в коя сфера да съсредоточим усилията си. Имаме още няколко дена за изпитания, за да разберем как да постигнем прогрес, така че ще работим сериозно.”
От Макларън за втори пореден ден решиха да не излизат на трасето и да губят ценно тестово време на мокра пистата.
По същото време екипът на BMW Заубер тестваше във Валенсия. Сутринта на мокро Ник Хайдфелд и Роберт Кубица покриха пълна състезателна дистанция. Следобед, вече на суха писта, тимът работи върху настройките на F1.08.