Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Маса на Хунгароринг година след катастрофата

Маса на Хунгароринг година след катастрофата

47
0

Година след най-тежкия инцидент в кариерата си Фелипе Маса се върна на пистата Хунгароринг, където за малко не загуби живота си преди 12 месеца.

През втората част на квалификацията за Гран при на Унгария през 2009 г. откачил се от колата на Рубенс Барикело амортисьор удари бразилския пилот на Ферари по каската при движение с 280 км/ч. Пружината попадна под визьора му от лявата страна. При сблъсъка той загуби съзнание и краката му се отпуснаха едновременно върху педалите на газта и спирачките. Това поне малко намали скоростта, която при удара в предпазната стена от гуми бе в порядъка на около 180 км/ч. Маса се върна за кратко в съзнание, след като го закараха в медицинския център на трасето, но след това веднага бе вкаран в операция и впоследствие – поддържан три денонощия в изкуствена кома.

– Първата ми среща на Хунгароринг ще е с всички маршали и хора от медицинския екип, които свършиха толкова добра работа при измъкването ми от кокпита. Искам да благодаря на тези хора, тъй като чувствам специална връзка с тях. След инцидента бях цяла седмица в болницата, опознах всички и там и неочакваният резултат от цялата работа е, че вече имам повече фенове в Унгария – обясни Фелипе ден преди да пристигне на трасето и точно това направи.

Много емоции имаше в моментите, когато бразилският състезател искрено благодареше на хората, спасили живота му. Той обаче бе категоричен, че катастрофата не го е променила професионално, а само в чисто личен план, тъй като цени повече живота.

– Научих се да уважавам обикновените неща десет пъти повече, видях живота и здравето си в перспектива. Вече не приемам каквото и да било за даденост, като това важи не само за мен, а като цяло. Чувствам се значително по-зрял като човешко същество – допълни Фелипе.