Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Маса: На пистата и съотборникът ти е съперник

Маса: На пистата и съотборникът ти е съперник

60
0

Фелипе Маса трябваше да направи първите обиколки с Ферари F60 днес следобед след официалното представяне на болида на Скудерията за 2010 г., но събитието бе отменено заради лошо време. Бразилецът обаче отдели време след презентацията, за да сподели отново решимостта си да работи много упорито, след като пропусна част от сезон 2009 г. заради тежката си контузия. Оптимизмът обаче не напусна станалият за първи път баща миналия ноември Фелипе.

– Много неща се случиха миналата година, като резултатът от тях бяха трудни условия за работа по болида. Много рано започнахме да мислим за 2010 г. Искахме множество модификации не само по отношение на аеродинамиката, но и за двигателя и резервоара. Всичко бе важно с оглед промените в правилата за този сезон. Просто всеки отделен детайл може да ни спечели десети от секундата. Иначе като цяло ще започваме уикенда с по-малко гориво, а в състезанието ще сме с достатъчно да изкараме цялото състезание. Има и други детайли, като например точките, които взимат първият и вторият в надпревара. Всички промени взети заедно налагат внимателна преценка [на ситуацията] и бързо обучение по отношение на стратегиите – разясни позицията си бразилецът.

Темата за партньорството с новия му съотборник Фернандо Алонсо отново не бе подмината и за пореден път Маса бе категоричен, че връзката между тях вече е добра.

– Очакванията, които той изпитва на гърба си в момента, аз ги изпитвам вече много години. Винаги, когато във Ферари дойде нов пилот, от него се изисква страшно много, а целта е да работим всички заедно като отбор, да се допълваме. Винаги съм вършил работата си на ниво и съм показал многократно, че мога да се боря, независимо кой е съекипникът ми. И Михаел [Шумахер] ми е приятел, от когото научих много, но на пистата ще е съперник – заяви Фелипе.

На въпроса кое е по-вълнуващо – представянето пред света на новия болид или раждането на сина му Фелипиньо – Маса бе откровен:

– Раждането на Фелипиньо през ноември бе невероятно усещане. Невероятно съм щастлив и горд [че го имам]. Това тук е различно дете (колата – б.р.), което трябва да порасне бързо и да стигне още по-високо ниво. Днес виждаме резултата от месеци упорита работа – да се надяваме, че автомобилът ще е конкурентоспособен от самото начало.