Начало Избрани Маса обмисля да оспорва резултатите от сезон 2008 по съдебен път

Маса обмисля да оспорва резултатите от сезон 2008 по съдебен път

5856
0
Фелипе Маса
Фелипе Маса; снимка Майкъл Потс

Фелипе Маса обмисля да оспорва резултатите от сезон 2008 по съдебен път. Бразилецът разкри, че търси начини, които да му помогнат да обърне нещата от кампанията, в която той загуби световното първенство от Люис Хамилтън със само 1 точка.

Маса е бил „подтикнат“ да направи това действие от последните коментари на Бърни Екълстоун. Бившият шеф на F1 разкри още информация за прословутата Гран при на Сингапур 2008. Тогава Нелсън Пике-младши умишлено катастрофира своя болид в стената. Така той извади кола за сигурност и помогна на тогавашния си съотборник в Рено Фернандо Алонсо, който в крайна сметка спечели състезанието

Инцидентът оказа огромно влияние върху битката за титлата- Маса остана извън зоната на точките, докато Хамилтън успя да финишира трети.

През 2009 г. подробностите за „Крашгейт“ станаха публично достояние. В резултат на това Рено получи двегодишна условна забрана за участие в F1. В същото време тогавашният директор на отбора Флавио Бриаторе и техническият директор Пат Саймъндс също бяха наказани.

Разследването на ФИА на събитията в Сингапур не откри никакви доказателства, които да сочат, че Алонсо и целият екип на Рено са знаели за плана за катастрофата или са помогнали за изпълнението му. Следователно ръководният орган прецени, че би било несправедливо да се промени резултатът от тогавашната надпревара.

Маса подкрепяше призивите на ФИА да анулира резултата от Гран при на Сингапур. Въпреки това Международният спортен кодекс на федерацията постанови, че класирането от всеки сезон се определя след приключване на церемонията по награждаването.

В началото на март Екълстоун разкри интересна информация за случилото се в състезанието на пистата Марина Бей. Британецът сподели пред f1-insider.com, че е трябвало да анулира резултатите от Гран при на Сингапур 2008. Така Маса е щял да стане шампион, а не Хамилтън.

„С Макс Мозли (тогавашният президент на ФИА – б.р.) знаехме какво е положението далеч преди скандалът да избухне. Решихме да не правим нищо. Искахме да защитим спорта и да го спасим от огромна разправия“, заяви тогава Екълстоун.

„Използвах всичките си умения да убедя Нелсън Пике, който ми е бивш пилот, да си замълчи. По онова време имаше правило в шампионата, че класирането е недосегаемо след галата на ФИА в края на годината. Така че Хамилтън получи купата и всичко бе наред.“

„Разполагахме с достатъчно информация по онова време, за да проведем разследване. Трябваше да анулираме резултатите, все едно състезанието никога не го е имало. И Фелипе Маса щеше да е световен шампион, а не Люис Хамилтън.“

Маса коментира изявлението на Екълстоун. Бившият пилот на Ферари каза, че британецът е трябвало да каже това много по-рано. Маса също така потвърди, че е осмислял да заведе дело срещу ръководството на F1.

„Винаги съм твърдял, че станалото тогава е несправедливо. Година по-късно, когато [Нелсън] Пике младши разказа какво е станало, говорих с Ферари и с адвокатите в Маранело. Те ми обясниха, че нищо не може да се направи. Че няма шанс да спечелим. Винаги съм си мислел, всъщност до ден-днешен си мисля, че ако аз бях наел адвокати и бях завел дело, изходът можеше да е различен…“

„Но след 15 години чуваме, че [бившият] собственик на категорията казва, че е разбрал за това през 2008 г.  заедно с президента на ФИА. Въпреки това те са направили нищо, за да не опетнят името на F1“, продължи Маса. „Много е тъжно да знам, че резултатът от това състезание трябваше да бъде анулиран и аз щях да имам титла. В крайна сметка аз бях този, който загуби най-много от този резултат. Именно затова се стремя да разбера всичко това.“

Маса знае, че шансовете за отмяна на резултатите са нищожни. Въпреки това бразилецът но настоя, че това няма да му попречи да опита да го направи

„Има правила и много неща, които, в зависимост от страната, не могат да се върнат след 15 години, за да се разреши дадена ситуация“, каза бившият пилот от F1 и Формула Е.

„Но възнамерявам да проуча ситуацията. Искам да проуча какво гласят законите и правилата. Трябва да имаме представа какво е възможно да се направи.“

Маса даде да се разбере, че не го прави заради финансови прични.

„Никога не бих се заел с това с финансова цел. Бих го преследвал с мисълта за справедливост. Смятам, че ако сте наказани за нещо, което не е по ваша вина и е резултат от грабеж или откраднато състезание, то трябва да се въздаде справедливост.

„Всъщност правилната ситуация е да анулираме резултата от това състезание. Това е единственото правосъдие, което може да се въздаде в подобен случай“, каза още Фелипе Маса.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Felipe Massa (@massafelipe)