Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Маса пропуска Монца, забранили му да посещава надпревари като F1 посланик, докато...

Маса пропуска Монца, забранили му да посещава надпревари като F1 посланик, докато съди спорта

3441
0
Фелипе Маса
Фелипе Маса; снимка: Майкъл Потс

Фелипе Маса пропуска Гран при на Италия. Бившият пилот от Формула 1 е трябвало да присъства този уикенд на пистата Монца, но това няма да се случи. Причината са съдебните действия, които предприе срещу спорта и ФИА заради случилото се в Сингапур през 2008 г. Маса последно коментира, че има отговор на писмата си до ръководствата на F1 и международната автомобилна федерация, но не сподели какъв.

Маса има посланическа роля в Гран при. Според споразумението си с F1 той присъства на определен брой състезания през сезона, среща се с гости, посещава Падок клуба и т.н.

Монца е била сред насрочените за бразилеца стартове. Програмата е изготвена преди Маса да започне каквито и да са действия срещу Формула 1. Той претендира, че Гран при на Сингапур през 2008 г. е трябвало да бъде или анулирана, или да се вземат резултатите отпреди катастрофата на Нелсън Пике младши. Бившият F1 пилот заяви, че не го прави за пари, а заради справедливост и примера, който се дава на аудиторията.

Официалната версия, споделена пред няколко избрани медии, е, че Маса се е съгласил да не посещава Гран при стартове, докато текат заведените от адвокатите му съдебни процедури. Било преценено, че не би било подходящо да се появи в настоящия момент точно в ролята си на посланик на спорта. Според тази информация на Маса е било дадено да разбере, че е свободен да се появи в падока като частно лице. Той обаче преценил, че присъствието му ще предизвика сериозен медиен интерес. Другата версия пък гласи, че на Фелипе е било забранено да идва.

Според информация на Асошейтед прес кореспонденцията между адвокатите на Маса, F1 и ФИА не е никак дружелюбна.

От ръководството на спорта и от федерацията поискали отсрочка. Такава им била отказана и имат срок за отговор до края на тази седмица

Маса твърди също така, че семейството му и приятели се опитвали от години да го накарат да заведе дело.

Аз съм шампиона, чувствам се такъв. Смятам, че аз спечелих титлата. 16-ия шампион във Формула 1 на Ферари. През онзи сезон доказахме, че го заслужаваме. Бях ограбен. Загубих спокойствието си. Нямам нищо срещу [Люис] Хамилтън, всичко това е срещу едно манипулирано състезание. Битката през онзи сезон бе от началото до края му. Аз направих страхотен сезон. Спечелих повече победи тогава, имах повече полпозишъни“, коментира Маса.

„Решихме да не ходим в Италия. С нищо няма да помогне на борбата ни. Наистина се надявам ФИА и Формула 1 да разберат какво стана в миналото и че не беше честно. Наистина се надявам да поправят нещата“, допълни той.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Felipe Massa (@massafelipe)