Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Маса: Розберг се справя отлично

Маса: Розберг се справя отлично

50
0
Валтери Ботас,Нико Розберг,Фелипе Маса

През 2008 г. Фелипе Маса загуби световната титла в последното състезание в родината си, въпреки че спечели надпреварата и за повече от минута изглеждаше шампион. Тогавашният пилот на Ферари бе изпреварен само с една точка от Люис Хамилтън в един от най-драматичните финали във Формула 1, след като англичанинът успя да се справи с Тимо Глок на изсъхващото трасе в последния възможен момент. Сега Маса смята, че Нико Розберг се справя чудесно с талантливия си съотборник. След осем от 19 състезания германецът води на своя съотборник в Мерцедес с 29 точки. 28-годишният пилот, чийто баща стана световен шампион през 1982 г. няма по-лошо класиране от второто място през този сезон. Именно това постоянство кара Маса да смята, че той ще успее да се справи с Хамилтън.

„До момента той прави всичко правилно“, хвали Маса Розберг. „Вече има доста добър аванс и това е в негова полза.

Нико е много интелигентен и във всеки момент знае какво прави. Този пилот, който използва по-добре своя акъл ще е победителят накрая“, смята Маса, който е наясно, че в повечето случаи Хамилтън е по-бързият от двамата пилоти, но с това е наясно и Розберг.

„Времената на обиколка според мен не са най-важното в този дуел“, смята Маса. „Може да загубиш 0,2-0,3 сек. но да завършиш втори. Това обаче не е важно, ако се възползваш напълно от останалите си предимства.

Всяка дребна грешка може да ти струва важни точки. Люис имаше проблеми в Канада и в Австралия. Спечелил е повече победи, но има и две отпадания. А това е много важно в подобен двубой. Възможно е накрая само една точка да разреши спора.“

Бившият тим координатор в екипа на Макларън, Джо Рамирез (повече за началото на партньорството между Макларън и Мерцедес през очите на Рамирез може да прочетете в новия 173 брой на списание ClubS1, който ще е на пазара до края на седмицата), преживял отблизо сблъсъка между Сена и Прост, смята че взаимоотношения между Розберг и Хамилтън скоро ще се обтегнат още повече.

„Не съм смятал, че двамата ще останат толкова близо един до друг в класирането в толкова напреднал етап от сезона“, обяснява Рамирез своите впечатления. „Мога да си представя, че във всеки един момент от тук до края на сезона, когато се стигне до директна борба между двамата може да последва сблъсък, в прекия и преносния смисъл.“

За повод за подобен сблъсък може да послужи и решение на екипа на Мерцедес и двамата пилоти да имат достъп до телеметричните данни на другия. Наскоро Розберг призна, че запазва някои данни за себе си, а световният шампион от 1996 г. Деймън Хил е наясно, че споделянето на данните може да доведе до напрежение.

„Получава се така, че единият се възползва от таланта на другия“, обяснява Хил, без да споменава кого има предвид. „Това е много важна информация. Преди нямахме подобна възможност за възползване от тези данни. Стига се дотам, че инженерите казват на пилотите, как точно да карат. Смятам, че отидохме твърде далеч.“

Размирез от своя страна смята, че е много възможно отбора да бъде разцепен от подобен конфликт.

„При нас ставаше все по-лошо и по-лошо. На практика имахме два екипа в нашия тим, а това не трябва да се допуска.“

Поне за момента в Мерцедес нещата изглеждат далеч от подобно развитие.