Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Маса ще се опита да запази формата и в Истанбул

Маса ще се опита да запази формата и в Истанбул

36
0

Фелипе Маса може да се присъедини към клуба на няколко наистина изумителни таланти, ако успее да спечели Гран при на Турция следващата седмица. С изключение на първата надпревара през 2005 година бразилският пилот е печелил всяка една турска Гран при.

Само четирима състезатели в историята на Формула 1 – Хуан Мануел Фанджо, Джим Кларк, Греъм Хил и Михаел Шумахер – са печелили четири поредни победи на едно и също трасе.

Същевременно обаче доминирането на Дженсън Бътън и Браун GP може да се окаже основна пречка пред амбициите на Маса. Въпреки това тимът на Ферари показа очевиден напредък в Монако, а и в последните три години бразилецът също така е печелил и квалификациите в Истанбул.

„Това е една фантастична писта за мен – много приятно трасе за шофиране, като големият осми завой е истинско предизвикателство“ – казва той.

Само един пилот в историята на Формула 1 е печелил пет поредни победи на една и съща писта: Айртон Сена в Монако (1989 – 1993 година).

Междувременно ако Бътън спечели шеста победа в седем състезания, ще надмине рекорда на Шумахер за най-добър старт на кампания.

През 2002 година Шуми спечели пет от първите шест състезания с Ферари, но в седмото завърши на втора позиция, зад Дейвид Култард.