Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Маса спечели надпреварата във Валенсия въпреки груби грешки на Ферари

Маса спечели надпреварата във Валенсия въпреки груби грешки на Ферари

47
0

Фелипе Маса от екипа на Ферари успя да спечели дебютното състезание във Валенсия. На втора позиция остана водача във временното класиране Люис Хамилтън от Макларън, а трети след чудесно каране се класира Роберт Кубица. Другият пилот на Скудерията Кими Райконен пък получи повреда в двигателя и отново хвърли в смут отбора след като преди три седмици повреда лиши Маса от победа в Унгария.
Въпреки победата в екипа на Ферари явно отново се завръщат в ерата между 1979-2000 г. когато организацията в тима бе под всякаква критика. Тактическа грешка съсипа състезанието на Райконен (самият той направи сериозни усилия за това като на старта позволи на Ковалайнен да го изпревари) след като пред него след първото си спиране излезе Маса. Вместо да пропусна съотборника си, който бе със 1,0-1,5 сек по-бърз от него на обиколка бразилецът започна да се тътри увеличавайки разликата между Ковалайнен и Райконен на повече от 5 секунди (1 секунда преди Маса да излизе пред съотборника си). В последствие при второто си спиране бразилецът бе пуснат да излезе от пита въпреки че отзад със скорост от 80 км/ч идваше Адриян Сутил. За мъничко не се стигна до удар между двамата, а след състезанието на пресконференцията Маса изтърси глупостта, че Сутил бил виновен и трябвало да изчака при положение, че при излизането на бразилеца, пилотът на Форс Индия вече бе с половин кола пред бокса на Ферари. Второто спиране на Райконен също не протече без усложнения. Въпреки забавянето причинено от Маса финландецът все пак бе успял да настигне Ковалайнен след първите спирания в бокса. Двамата финландци влязоха едновременно в бокса, но в този на Макларън нещата протекоха без проблеми. От Ферари пък пуснаха Райконен преди механикът отговарящ за зареждането на болида с гориво да извади маркуча. В следствие на това световният шампион потегли с цялата система за зареждане, наранявайки хора от екипа с тежкият шлаух висящ на резервоара. Загуби се много време и позиции преди Райконен да напусне в крайна сметка бокса. За капак на всичко пък двигателят на финландеца изгърмя няколко обиколки по-късно.
След състезанието отбора световен шампион, които този път изглеждаше по-скоро като отбор от новобранци можеше да се “похвали” със забележителен баланс. Два провалени стопа и един изгърмял двигател. При този баланс съветникът на отбора Михаел Шумахер, изгледал състезанието от питуола и бившият шеф Жан Тод само можеха да клатят невярващо глави.
Така с четвърта победа за сезона Маса намали с две точки преднината на водача в класирането Хамилтън, който въпреки че не направи нито една грешка в състезанието нямаше никакъв шанс да се бори с победителя.
Освен Райконен от състезанието още в първата обиколка отпадна другият действащ световен шампион. Фернандо Алонсо от отбора на Рено бе ударен още в първата обиколка от Казуки Накаджима и отпадна, разочаровайки многобройната испанска публика, изпълнила трибуните почти до краен предел. Третият отпаднал пък бе Адриян Сутил.
Така след първите трима в крайна сметка без особено интрига се наредиха Ковалайнен (Макларън), Ярно Трули (Тойота), Себастиян Фетел (Торо Росо), Тимо Глок (Тойота) и Нико Розберг (Уилямс).
Изненадващо старта, а и самото състезание се развиха без особени инциденти и без излизане на кола за сигурност на пистата. Изпреварвания почти нямаше и ако имаше такива, те ставаха в дъното на колоната, често с леки сблъсквания между пилотите.
Така след напреварата във Валенсия Хамилтън продължава да води със 70 спечелени точки, следван от пилотите на Ферари, Фелипе Маса (64) и Кими Райконен (57).
Следващата надпревара е на 7 септември в Белгия на пистата Спа.