Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Маса спечели първата позиция във Валенсия

Маса спечели първата позиция във Валенсия

44
0

Фелипе Маса от екипа на Ферари стана първият пилот спечелил квалификацията на пистата във Валенсия при дебюта на трасето в Гран при. Бразилецът постигна време от 1:38.989 мин и изпревари с 0,210 сек Люис Хамилтън от отбора на Макларън. На трета позиция се нареди Роберт Кубица каращ за BMW.
В една изключително интересна квалификация с много обрати особено добро впечатление направи и Себастиян Фетел от екипа на Торо Росо. След като победи в първата свободна тренировка в петък, германецът бе на път да направи още по-голяма изненада в квалификацията. Той спечели втората част на пресявките за място и водеше малко преди края на третата решителна част. Все пак в края напрежението явно си каза думата и Фетел направи грешка във втория сектор в решителните секунди в края. Тази грешка си каза думата и бъдещият пилот на Ред Бул остана шести. Пред него се класираха още Кими Райконен (Ферари) и Хейки Ковалайнен (Макларън). Десетката пък се попълни от Ярно Трули (Тойота), Ник Хайдфелд (BMW), Нико Розберг (Уилямс) и Себастиен Бурде от екипа на Торо Росо.
Голямото разочарование за публиката бе отпадането на Фернандо Алонсо във втората част на квалификацията. Испанецът, каращ за екипа на Рено, остана едва 12-ти. Впечатление направи, че нито един болид с двигател на французите не успя да стигне до решителната част на квалификацията. За сметка на това обаче 4 болида с двигатели на Ферари стигнаха до края.
За кратко в средата на втората квалификация заваля на определени места от пистата, но до по-сериозни превалявания така и не се стигна. Лекия дъжд не повлия по никакъв начин на резултатите.