Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Маса спечели първата си Гран при

Маса спечели първата си Гран при

54
0

Фелипе Маса постигна първата си победа в Гран при на Турция, а само ден преди това извоюва и полпозишън в квалификацията в Истанбул.
###
Фелипе Маса постигна първата си победа в Гран при на Турция, а само ден преди това извоюва и полпозишън в квалификацията в Истанбул. Бразилецът демонстрира перфектна форма, изстреля се още на старта и не позволи водачеството да му се изплъзне през цялото състезание. Той постигна победа в Гран при по време на 67 си старт във Формула 1.
Другият пилот на Ферари Михаел Шумахер завърши трети на сантиметри след съперника си за титлата Фернандо Алонсо. Испанецът успя майсторски да се предпази от атаките на седемкратния световен шампион и запази второто си място в състезанието до финала.
Победителят от миналия старт в Унгария Дженсън Бътън финишира четвърти, следван от пилота на Макларън Педро де ла Роса, а шести остана съотборникът на Алонсо Джанкарло Фисикела, който се завъртя в началото на състезанието.
След даването на старта Маса и Шумахер бяха съответно на първа и втора позиция, следвани от Алонсо. Тази ситуация се запази до 13-та обиколка, когато Витантонио Лиуци се завъртя и на пистата излезе кола за сигурност. Точно в този момент от Ферари решиха да се възползват от положението и извикаха едновременно и двете си коли в бокса. Шумахер бе принуден да изчака няколко секунди, докато механиците обслужат Фелипе и загуби ценно време. Алонсо се възползва, направи по-бърз питстоп и се появи на пистата втори след Маса и преди Михаел. В последните няколко обиколки преди края на състезанието Шумахер се опита да си възвърне втората позиция, но безуспешно.
Кими Райконен отпадна злополучно още в началото на състезанието, а впоследствие обясни: Не знам какво точно се случи. Някой се удари в задната част на моя болид и в резултат задната ми гума се спука, а получих и някои други повреди. Мисля, че повредих колата си още повече, докато се добирах до бокса. Опитах се да избегна Дейвид, но нямаше нищо, което можех направя
При така развилата се надпревара Алонсо увеличи преднината си пред основния си съперник Михаел Шумахер на 12 точки.