Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Маса убеден, че Уилямс можеха да вземат подиум в Австралия

Маса убеден, че Уилямс можеха да вземат подиум в Австралия

32
0
Фелипе Маса

Уилямс можеха да са на подиума в Австралия, смята пилотът на тима Фелипе Маса.

Бразилецът дори не успя да се състезава като хората, след като Камуи Кобаяши го блъсна и изхвърли от трасето в първия завой. По-късно бе установено, че колата на пилота на Катерам е била неуправляема заради техническа повреда. Състезанието обаче приключи както за него, така и за Маса.

Фелипе бе сериозно ядосан на японския си колега, но впоследствие заяви, че потенциалът на FW36 е много голям.

Мисля, че беше възможно да спечелим подиум. Шансът за такова класиране бе наистина голям и според мен Валтери [Ботас] можеше да го постигне, ако не бе проблемът с гумата след удара в стената. Може би щеше да е четвърти, може би почетната стълбичка щеше да се окаже прекалено трудно постижение. Но той вече бе зад Фернандо [Алонсо] и според мен със сигурност щеше да го изпревари. В конкретния момент бе значително по-бърз – обясни Маса.

Според него автомобилът на Уилямс дори може да е втория по сила болид след колите на Мерцедес:

Макларън определено направиха добро състезание. И двата им автомобила се класираха в точките, водят при конструкторите, но личното ми мнение е, че ние можехме да сме на подобни позиции и с двата болида. Тогава може би ние щяхме да сме първи в шампионата! Сега всичко е възможно, като се има предвид какво е положението в сравнение с други екипи. В момента бих казал, че Мерцедес са твърде бързи спрямо нас, но с отборите зад тях ситуацията е отворена и можем да сме в борбата.

Бразилският пилот е удовлетворен от положения досега труд и резултатите от него. Фелипе обаче смята, че може да се постигне значително подобрение и той вече полага усилия екипът да върви в тази посока.

Наистина съм доста доволен от FW36 и свършената от отбора работа, от скоростта ни, но има още какво да подобрим по автомобила. Задължително винаги мислиш какво те притеснява, за лошите неща по болида – като тези, които ни костваха толкова позиции в квалификацията. Тази кола има голям потенциал за подобрение и аз определено натискам екипа много, много силно да върви напред в посока, която съм убеден, че е за доброто на всички и ще направи болида много по-конкурентоспособен. Има много за вършене, но стартът бе силен. Все пак FW36 е по-конкурентоспособен в състезание, отколкото в квалификация. Не е заради условията (пистата Албърт парк бе мокра миналата събота – б.р.), а неща, които липсват на болида. В онази екстремна ситуация не можех да карам и дори Валтери се завъртя на права. Така че не е дъждът, а нещо друго, което създава проблема – допълни Маса.