Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Маса за изявлението на Екълстоун за сезон 2008: Бърни да беше говорил...

Маса за изявлението на Екълстоун за сезон 2008: Бърни да беше говорил по-рано, не сега

3446
0
Фелипе Маса
Фелипе Маса; снимка Майкъл Потс

Фелипе Маса е обмислял да заведе дело срещу ръководството на Формула 1 през 2008 г. заради скандала с тогавашната Гран при на Сингапур. Историята бе припомнена наскоро от Бърни Екълстоун. 92-годишният британски милиардер заяви, че той и тогавашният президент на ФИА Макс Мозли са знаели, че победата на Фернандо Алонсо е следствие от измама. Те обаче си замълчали, защото не искали да предизвикат скандал в спорта. Маса бе помолен от Кориере дела Сера да коментира споделеното от Екълстоун.

„Бърни да беше говорил по-рано, не сега“, бе реакцията на Маса.

„Винаги съм твърдял, че станалото тогава е несправедливо. Година по-късно, когато [Нелсън] Пике младши разказа какво е станало, говорих с Ферари и с адвокатите в Маранело. Те ми обясниха, че нищо не може да се направи. Че няма шанс да спечелим. Винаги съм си мислел, всъщност до ден-днешен си мисля, че ако аз бях наел адвокати и бях завел дело, изходът можеше да е различен…“

На въпрос дали в светлината на казаното от Екълстоун би обмислил евентуално дело, Маса каза: „Какво ще се промени за мен сега?“

„Цялата тази история трябваше да се реши в момента, когато нещата се изясниха. И да се използват правилните методи. В други спортове титли са били отнемани при откриването на подобни ситуации, защо не и в F1?“, допълни бразилецът.

Разследването на ситуацията от Гран при на Сингапур доведе до изхвърляне от спорта на Флавио Бриаторе и Пат Саймъндс. Бившият шеф на Бенетон и Рено в F1 все още не заема никаква длъжност в Гран при. Появява се често по състезания и демонстрира особено добри взаимоотношения с президента и CEO на Формула 1 Стефано Доменикали.

Саймъндс обаче се върна – първо като консултант на Върджин Рейсинг (по-късно Мейнър) през 2011 г., след това като технически директор на тима. После отиде в Уилямс. От март 2017 г. е технически директор на целия спорт в ръководството, назначено от страна на Либърти Медия.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Felipe Massa (@massafelipe)