Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун: През 2008 г. трябваше да анулираме Сингапур и Маса да вземе...

Екълстоун: През 2008 г. трябваше да анулираме Сингапур и Маса да вземе титлата, а не Хамилтън

6178
0
Фелипе Маса, Гран при на Бразилия 2008
снимка: Ферари

Бърни Екълстоун се активира сериозно в навечерието на сезон 2023 във Формула 1. В поредната си медийна изява 92-годишният милиардер разказа, че заедно с Макс Мозли били наясно със ситуацията в Сингапур през 2008 г. и трябвало да анулират цялото състезание. Екълстоун сподели пред f1-insider.com, че Фелипе Маса е трябвало да спечели шампионата през 2008 г., а не Люис Хамилтън.

Нелсън Пике младши катастрофира по време на Гран при на Сингапур през 2008 г. Това доведе до излизане на кола за сигурност. Силите се разпределиха така, че съотборникът му в Рено Фернандо Алонсо спечели състезанието. Впоследствие бе разкрито, че инцидентът е бил умишлен и изпълнен със знанието на тогавашния шеф на Рено F1 Флавио Бриаторе и техническия директор на екипа Пат Саймъндс.

„С Макс Мозли (тогавашният президент на ФИА – б.р.) знаехме какво е положението далеч преди скандалът да избухне. Решихме да не правим нищо. Искахме да защитим спорта и да го спасим от огромна разправия“, заяви Екълстоун.

„Използвах всичките си умения да убедя Нелсън Пике, който ми е бивш пилот, да си замълчи. По онова време имаше правило в шампионата, че класирането е недосегаемо след галата на ФИА в края на годината. Така че Хамилтън получи купата и всичко бе наред.“

„Разполагахме с достатъчно информация по онова време, за да проведем разследване. Трябваше да анулираме резултатите, все едно състезанието никога не го е имало. И Фелипе Маса щеше да е световен шампион, а не Люис Хамилтън. Съжалявам за Маса до ден-днешен. Той спечели финалното състезание, което бе в родината му, в Сао Пауло. Свърши всичко както трябваше. Отмъкнаха му заслужена титла, докато Хамилтън извади невероятен късмет и спечели първия си шампионат.“

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Felipe Massa (@massafelipe)

„В наши дни щях да постъпя различно. Затова за мен Михаел Шумахер все още е рекордьор по спечелени титли, въпреки че статистиката сочи друго“, каза още Екълстоун.

Бриаторе и Саймъндс бяха изхвърлени от Формула 1 заради ситуацията от Сингапур. Впоследствие бившият технически директор се върна в Гран при. Понастоящем работи в ръководството на F1 от страна на Либърти Медия. Бриаторе се появява редовно по състезания. Имаше планове да бъде назначен за консултант, но засега не заема никакъв пост.

Екълстоун каза също така, че в момента политиката на Либърти отблъсква публика в някои от важните пазари за спорта като Германия.

„Това, което е истински хит в САЩ, не се приема толкова добре в Европа. И обратното. На Германия например не просто ѝ липсва пилот звезда. Немците не са глупаци, а Формула 1 все повече се превръща в спорт за американския пазар. Все повече се прилагат рецепти от Холивуд. Тазгодишната Гран при на Лас Вегас например ще е огромно събитие. В Германия обаче според мен искат да гледат спорт, а не някакви позьорски истории. Балансът шоу-спорт вече не работи“, каза Бърни.