Начало Автомобили Maserati празнува 100 години от основаването си

Maserati празнува 100 години от основаването си

71
0
Maserati,лого

Maserati официално навлезе в стотната година от историята си от началото на декември 2013 г. От компанията отбелязаха случая с коментара, че век след създаването си фирмата е в изключително здраве и регистрира безпрецедентен растеж. Повече от 23 000 поръчки в световен мащаб изпращат бранда в ново измерение. Днес Maserati е една от най-бързо разрастващите се марки в САЩ и присъства на 70 пазара в цял свят.

Maserati се развива непрекъснато и наскоро представи чисто новия си вид и маркетингова кампания на автомобилния салон в Лос Анджелис. Те са вдъхновени от концепцията „The Absolute Opposite of Ordinary” (от англ. – абсолютно обратно на обикновеното). Марката представи и специално лого за стотната си годишнина.

Компанията Maserati е основана в Болоня (Италия) на 1 декември 1914 г., а официално започва да работи на 14 декември 1914 г. Ядрото на фирмата са трима братя Мазерати – Алфиери, Еторе и Ернесто. Всички те се интересуват от техника и обичат скоростта. Занимават се с компанията, но и се състезават. Четвърти брат – Биндо – се присъединява към фирмата след смъртта на Алфиери през 1932-ра, а за пети – Марио – се смята, че е автор на прочутата емблема, вдъхновена от фонтана на Нептун в историческия център на Болоня.

Първата кола Maserati е произведена през 1926 г. – състезателен автомобил Tipo 26. Тя дебютира с триумф в Тарга Флорио същата година – първи от поредица успехи, включително два в Индианаполис 500, 9 победи във Формула 1 и световната титла в Гран при през 1957 г. Първият пътнически автомобил на Maserati е A6 Grand Tourer (1947 г.), а с първото поколение на Quattroporte през 1963 г. е създаден първи по рода си модел.

В настоящата гама изцяло новото Quattroporte и Ghibli черпят с пълни шепи от дългогодишните традиции на компания, пренаписала историята на италианската автомобилна индустрия при спортните коли.

Maserati има освен това поредица събития, с които да отбележи стотната си годишнина. Кулминацията ще е официалното събиране от 19 до 21 септември 2014 г. Около 250 модела ще акостират в Модена от цял свят, а тридневната програма включва покриването на специални маршрути, преминаващи през различни точки, имащи значение за историята на бранда. В Museo Casa Enzo Ferrari пък ще бъдат изложени някои от най-известните модели на марката.