Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Матешиц впечатлен от Рикиардо в тестовете, сам ще финансира Гран при на...

Матешиц впечатлен от Рикиардо в тестовете, сам ще финансира Гран при на Австрия

30
0
Дитрих Матешиц
Дитрих Матешиц; снимка: Мирко Щанге

Собственикът на Ред Бул Дитрих Матешиц е останал впечатлен от представянето на Даниел Рикиардо по време на теста му за шампионския тим във Формула 1. Австралиецът, който кара в по-малкия екип на австрийския милиардер – Торо Росо – изкара половин ден зад волана на RB9. Това на практика бе прослушване за състезателя за мястото на Марк Уебър, напускащ спорта след края на сезона.

Рикиардо свърши отлична работа на Силвърстоун. [Жан-Ерик] Верн също бе много добър. Все още няма решение (кой ще е пилот в Ред Бул). Вътре в отбора се провеждат дискусии. Ще бъде обявено след Будапеща – обясни Матешиц пред autosport.com.

Подобна подкрепа лично от собственика на тима се тълкува като много силен знак за това, че предпочитанията на Ред Бул клонят към Рикиардо. Другият фаворит за мястото е Кими Райконен, а и Верн спомена, че има надежда и че е още сред претендентите за кокпита на Уебър.

Междувременно мениджърите на Кими водят разговори и с Лотус, и с Ред Бул, за да изяснят възможностите за догодина. Финландецът повтаря, че не е взел решение и че в момента не мисли за следващата година. Според неназовани източници той търси от Лотус гаранции, че ще имат финансова стабилност, за да продължат да работят по колите си и да преследват победи.

Матешиц пък заяви също така, че лично ще финансира връщането на Гран при на Австрия в календара на Формула 1. Съобщението за постигната договорка с Бърни Екълстоун за провеждане на старта през 2014 г. на реконструираната от милиардера писта Ред Бул Ринг бе направено по-рано тази седмица. Дитрих обясни, че надпреварата няма да генерира печалби за Ред Бул, но той самият е щастлив да покрие разходите.

Можем да разчитаме на това, че Формула 1 винаги е харесвала да ходи в Австрия. Ние можем да предложим една очарователна Гран при, която е малко по-различна от останалите. Приходите от билети вероятно ще покрият парите да самото състезание, но не и промоутърската такса. Това е мой разход. Но пък според мен спечелването на титлите в шампионата с Ред Бул Рейсинг помогна малко – коментира Матешиц.

Той обясни, че усилията за връщане на състезанието в календара са се засилили в края на миналата година. Дискусии са се водили няколко пъти, откакто пистата бе реконструирана, като в нито един момент милиардерът не се отказал от идеята старт от F1 отново да се провежда в родината му.

Според него догодина може да се очакват около 60 000 души за надпреварата. Освен това ще бъде извършена допълнителна работа за подобряване инфраструктурата на и около трасето. Ще бъде подобрена основната трибуна на старт-финалната права, както и някои от западните, които освен това ще бъдат покрити. Все още не е ясно дали падокът трябва да бъде разширен.