Начало Рали Матон наблюдава пилотите в Германия преди да реши кой ще кара догодина...

Матон наблюдава пилотите в Германия преди да реши кой ще кара догодина в Ситроен

26
0
Ив Матон

Седмицата след рали Германия ще е решаваща за това кого ще избере Ив Матон да кара в екипа на Ситроен през следващия WRC сезон. Той обясни наскоро, че до края на август в голяма степен ще има яснота какво ще се случи в отбора. Мнозина очакват настоящите титуляра Мико Хирвонен и Дани Сордо да бъдат сменени след необичайно слабия им сезон досега.

Шампионският тим има две победи през 2013-та досега – благодарение на Себастиен Льоб. Деветкратният носител на короната във WRC е с ограничена програма този сезон. Той отказа да кара в повече от предварително посочените надпревари (последната от тях е домашното му рали Франция), тъй като е зает с GT сериите, подготовката си за WTCC и т.н.

Матон ще изчака финала на рали Германия, за да разполага с възможно най-пълна информация преди да вземе решение.

Това е първото асфалтово състезание за годината и ми е необходимо да видя какво ще стане. Имам някои идеи, но трябва да получа потвърждение преди да се захвана с пилотите за догодина и да започна да се свързвам с отделни състезатели – заяви той пред wrc.com.

Сред имената, които Матон обмисля, са Крис Мийк и Тиери Нювил. Британецът получи втори шанс от Ситроен и ще кара в рали Австралия (при това на мястото на Сордо). Нювил пък бе в екипа до миналия сезон, но през настоящата година прави страхотно представяне и впечатли Матон:

– Във Финландия Тиери демонстрира, че може да се бори за победата, както и че е в състояние да намали в необходимия момент. Това бе особено интересно за наблюдение. Ако той според нас е най-добрият млад пилот, то със сигурност ще се интересуваме от него.

Нювил сам обясни по-рано през сезона, че сменя подхода си и няма да гони максимално бързо време във всеки отделен етап. Вместо това белгиецът се надбягва стратегически и това му се отплаща многократно.

Хирвонен заяви от своя страна преди време, че не се притеснява от ситуацията в екипа. Сордо обаче призна, че чувства известно напрежение в Германия, където се състезава на предпочитаната от него асфалтова настилка и е наясно, че се бори за титулярното си място.

Ще дам най-доброто от себе си. Ако не се справим, поне ще знам, че съм вложил всичко. Ралито е сложно и съм сигурен, че битката ще е близка. Но няма да се пазя или да прилагам сложни стратегии. Ще атакувам – допълни испанецът.