Начало MotoGP News Маверик Винялес ще пропусне Гран при на Австрия

Маверик Винялес ще пропусне Гран при на Австрия

568
0
Маверик Винялес
Маверик Винялес, снимка Ямаха
Маверик Винялес няма да вземе участие в предстоящата Гран при на Австрия в MotoGP. Това стана ясно след решението на японския производител да накаже испанския състезател. Винялес бе обвинен в саботаж по време на първата надпревара на Ред Бул Ринг. Тогава той мина през бокса след рестарта и според Ямаха умишлено е повредил своя мотоциклет. До това заключение се е стигнало след задълбочен анализ на данните и телеметрията от Гран при на Щирия.

Маверик започна сезона по страхотен начин с победа в Гран при Катар. След това обаче трудно намираше място в челната петица с изключение на състезанието в Нидерландия. Тогава той потегли от полпозишън и финишира зад съотборника си Фабио Куартараро. Малко преди лятната пауза стана ясно, че ще напусне екипа на Ямаха в края на настоящия сезон.

„Решението на Ямаха идва след задълбочен анализ на телеметрията и данните по време на надпреварата. Според отбора действията на Винялес са причинили поражения по двигателя на неговия мотор. Това можеше да доведе до сериозни проблеми както за него, така и за останалите състезатели“, се казва в изявението на отбора.

Винялес все още не е обявил какво ще бъде бъдещето му в кралския клас. Испанецът заяви, че може да си вземе година почвика от шампионата и да се завърне през 2023. Също така той може да премина в тима на Априлия, където ще бъде съотборник на Алейш Еспаргаро.