Начало Мото Маверик Винялес спечели първото състезание в Катар

Маверик Винялес спечели първото състезание в Катар

802
0
Maверик Винялес
Maверик Винялес, снимка Ямаха
Маверик Винялес спечели първото състезание от сезон 2021 в MotoGP. Пилотът на Ямаха изпревари Франческо Баная и уверено стигна до успеха на пистата Лосаил. Втори на около секунда завърши Йохан Зарко, а трети остана стартиралият от полпозишън Франческо Баная. И двамата състезатели на Дукати изпревариха Жоан Мир на старт-финалната права.

Най-доброто потегляне направиха пилотите на Дукати Йохан Зарко, Франческо Баная, Джак Милър и Хорхе Мартин, който спечели десет позиции. Лошо стартиране направи Франко Морбидели, който се озова в дъното на колоната след първите обиколки.

В челото на колоната продължаваше да води Баная, следван от Зарко, Милър и Мартин. Зад тях бяха пилотите на Ямаха и Сузуки. С напредване на надпреварата Куартараро и Винялес доближиха и изпревариха някои от Дукатитата. Катастрофи претърпяха състезалите на LCR Хонда  Такааки Накагами и Алекс Маркес.

Постепенно лидерите бяха застигнати от Алекс Ринс и Жоан Мир. Винялес успя да изпревари своя съотборник и започна да преследва Зарко и Баная. В същото време темпото на Милър спадна и така той загуби няколко позиции.

Шест тура преди финала Винялес изпревари Баная и необезпокоявано води до края на състезанието. Зад него се движеше световният шампион Жоан Мир, който бе изпреварен от Зарко и Баная на старт-финалната права. Петото място остана за Куартараро, следван от Алекс Ринс, Алейш и Пол Еспаргаро, Джак Милър и Енеа Бастианини. Последните точки отидоха при Щефан Брадл, Валентино Роси, Мигел Оливейра, Брад Байндър и Хорхе Мартин.