Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Маями ли е новото Монако? Градът посрещна F1 с огромно парти и...

Маями ли е новото Монако? Градът посрещна F1 с огромно парти и сериозни цени

2835
0
Гран при на Маями
графика: Пирели

Гран при на Маями е най-новото попълнение в календара на Формула 1. Отборите и пилотите са от няколко дни в Съединените щати, а междувременно се развихри дебат дали това състезание е новото Монако в F1. Надпреварата в Монте Карло е смятана за скучна от голяма част от феновете, но е емблематична за световния шампионат. Освен това винаги се провежда около датите на кино фестивала в Кан, което води някои от най-големите звезди в тази сфера на състезанието. Гран при на Монако е и мястото, където гости са най-големите спонсори, а всичко е безумно скъпо. Наричана е Перлата в короната на Формула 1. От Маями не са заявявали изобщо намерение да изместват Монте Карло, но в наши дни кажи-речи всичко е повод за дискусия.

В материал за това колко ще струва посещението на Гран при на Маями британският таблоид Дейли Мейл отбелязва, че желаещите да го сторят англичани „трябва първо да поговорят първо за ипотеката с финансовия си съветник“. Билет за целия уикенд възлиза на 875 паунда, за един ден – 480, а VIP пакет – около 3800 британски лири (съответно 1096 долара, $601 и $4762). Резервация за вечеря в един от не най-скъпите ресторанти е над 2000 паунда. След огромното парти, организирано за посрещане на Формула 1, на което присъстваха всички пилоти (с изключение на Фернандо Алонсо) и шефове на екипи, фенове споделиха, че две лимонади са стрували 35 долара.

Партито за посрещането на F1 в Маями бе грандиозно и по американските стандарти. Всички пилоти и шефове на тимове бяха представяни на публиката. Повечето от тях казаха по няколко думи. Ландо Норис дори успя да се качи при диджея, когато дойде ред на музиката.

От чисто спортна гледна точка пистата в Маями е напълно непозната за отборите

От Пирели са избрали да им предоставят за уикенда там гуми от типовете C2, C3 и C4, съответно като хард, медиум и софт. Това е най-използваната комбинация, предлагаща най-много варианти.

Пистата е дълга 5,41 км и е разположена в комплекса на стадиона Хард Рок в Маями Гардънс. Има 19 завоя, три прави, промени в наклона. Очаква се максималната скорост да е около 320 км/ч, средната – около 223 км/ч. Обиколката ще се кара на пълна газ в 58% от дистанцията. Основните възможности за изпреварвания са на завои 11 и 17. DRS зоните са три.

От Пирели посочиха, че асфалтът на пистата в Маями е чисто нов и това вероятно ще означава сериозно ниво на еволюция през състезателния уикенд. Възможно е времето да е непредсказуемо. Очаква се средната температура на въздуха да е около 20 градуса, но има сериозен риск да вали и духа на крайбрежието във Флорида по това време на годината.

„Пистата в Маями има някои сходства с тази в Джеда. Някои секции обаче са по-бавни и по-технични от тези на трасето в Саудитска Арабия. Особено от 11-ти до 16-ти завои“, обясни спортният директор на Пирели Марио Изола. „Останалата част е много бърза. Кара се в посока обратна на часовниковата стрелка.“