Начало Автомобили Mazda с интелигентна система за подпомагане на спирането в градски условия за...

Mazda с интелигентна система за подпомагане на спирането в градски условия за CX-5

726
0
Maзда

Подчертавайки своя сериозен ангажимент към безопасността, Mazda показа възможностите на автономната система за внезапно спиране (AEB), която се използва при новия модел CX-5. Демонстрацията бе проведена в средата на месец юни на специално събитие в Autoworld Брюксел.
Oрганизацията на събитието бе дело на Еuro NCAP и включваше участието на автомобилни компании като Mazda, в чиито нови модели се използват предимствата на системата AEB.

Организацията Euro NCAP представи и резултатите от изследването за вида на предлаганите системи за активна и пасивна безопасност и тяхното разпространение сред новите автомобили на европейския пазар. След това, специалистите в автомобилната област заедно с политици от ЕС и други участници в събитието проведоха дискусия за технологичното развитие и практическите ползи от използването на тези системи.

Компактният SUV-модел CX-5 е първият по рода си в гамата на Mazda, който използва системата SCBS (Smart City Brake Support – интелигентна система за подпомагане на спирането в градски условия). Тя представлява новаторско развитие на системите AEB, като използва инфрачервен сензор за установяване на дистанцията на близки разстояния, разположен на челното стъкло, функция на който е проследяване движещите се отпред автомобили. При скорост на движение до 30 км/ч, системата SCBS автоматично задейства спирачната система при аварийни ситуации, изискващи внезапно спиране. По този начин системата спомага за предотвратяване на евентуален сблъсък или за намаляване на последствията от него под формата на повреди и наранявания. Всички бъдещи модели на Mazda ща бъдат оборудвани със системата SCBS.

В модела CX-5 са съчетани авангардни активни мерки за безопасност като SCBS и новата система за предупреждение при неволно напускане на лентата за движение (Lane Departure Warning) на Mazda с уникални структури за пасивна защита, както и изключително леката и извънредно устойчива каросерийна структура SKYACTIV. Най-новият модел на марката Mazda наскоро бе отличен с максималната оценка от пет звезди в тестовете за безопасност на Euro NCAP, което е официално потвърждение на факта, че CX-5 е един от най-безопасните автомобили на пазара към настоящия момент.

Компактният високопроходим кросоувър CX-5, лансиран на пазара в Европа през февруари, постигна най-високи оценки във всички четири категории за безопасност. Оценките за защита на пътуващи възрастни и деца и за допълнителна безопасност (съответно 94%, 87% и 86%) бяха далеч над праговите стойности от 80%, 75% и 60%, необходими за отличаване с максималните пет звезди в тези категории. Въпреки че се сблъска с повишените критерии, въведени от Euro NCAP през 2012 по отношение на защитата на пешеходците, CX-5 успя да достигне максимален рейтинг и в тази категория, в която автомобилът трябва да постигне резултат от поне 60%.

CX-5 е третият модел на Mazda, който успява да спечели пет звезди от Euro NCAP. Преди CX-5 този резултат са постигнали Mazda6 и Mazda3 след въвеждането на новите рейтинтгови системи през 2009. Точките във всяка категория се определят въз основа на няколко изпитани за устойчивост при сблъсък, включително при челен удар със скорост 64 км/ч, 50 км/ч при страничен удар с друго превозно средство, 29 км/ч при страничен удар в колона и 40 км/ч при симулиран сблъсък с пешеходец. Euro NCAP оценява също така електронната стабилизираща система за контрол (ESC).

Пионерът в новото поколение автомобили на Mazda CX-5 е също и първият модел, оборудван с иновационното купе SKYACTIV. С цел разработване на идеалното купе за автомобила инженерите на Mazda се върнаха към чертожните дъски, преосмислиха основните принципи за конструкция, материали и методи за производство. В резултат на това постигнаха купе, съдържащо 61% гъвкава стомана. Всъщност, гредите в предната и задната броня са изработени от 1,800 MPa ултра гъвкава стомана – най-здравата стомана, използвана при конструирането на автомобили въобще. По този начин Mazda постигна купе, което се отличава не само с невероятна устойчивост на удар, но и е изключително леко. Mazda планира използването на купето SKYACTIV във всичките си продукти от новото поколение на марката.