Начало Избрани Мазепин ще продължи кариерата си в Азия

Мазепин ще продължи кариерата си в Азия

667
0
Никита Мазепин
Никита Мазепин, снимка Хаас

Никита Мазепин ще продължи състезателната си кариерата в Азия. Бившият пилот от F1 ще се върне зад волана на състезателен автомобил следващия месец в Дубай. Там той ще се включи в двата кръга от сезон 2023 в Азиатските серии Льо Ман.

Мазепин успя успешно да си проправи път към F1. 23-годишният състезател премина през различни младежки категории. През 2018 г. той стана вицешампион в бившите серии GP3. След това прекара два сезона във Формула 2. Руснакът финишира пети в крайното класиране през 2020-та, което му гарантира получаването на суперлиценз.

През 2021 г. Мазепин дебютира в F1 с екипа на Хаас. Заедно с него дойде и тогавашният титулярен спонсор на тима Уралкали. Компанията за калиеви торове е собственост на бащата на Никита Дмитрий Мазепин.

Мазепин не записа нито едно класиране в топ 10 през 2021 г. Най-доброто му класиране бе 14-то място в Гран при на Азербайджан. Въпреки това той първоначално запази мястото си в Хаас и за сезон 2022.

23-годишният състезател взе участие в първите предсезонни тестове за 2022 г. в Барселона. Малко след това той бе освободен от Хаас заради започналата военна инвазия на Русия в Украйна. Заедно с Мазепин си замина и Уралкали. След това той заведе дело срещу американския тим заради неизплатени заплати.

През последните 11 месеца Мазепин не успя да участва в международни състезания на ФИА заради санкциите, наложени от ЕС и САЩ към Русия. Така единствената възможност за него бе участие в рали Пътят на коприната.

Наскоро стана ясно, че Мазепин е сключил договор с отбора 99 Racing, който ще се състезава в Азиатските серии Льо Ман. Руснакът ще участва заедно със заводския пилот на Lexus Бен Барникоут, както и бронзовият пилот Феликс Портейро в клас LMP2. Тримата ще карат прототип Oreca 07 в клас LMP2.

„Радвам се, че се завръщам в състезанията с Азиатските серии Льо Ман. Заедно с моите съотборници в 99 Racing се надявам да изживея страхотно преживяване в спорта, който обичам“, сподели Мазепин.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от NIKITA (@nikita_mazepin)


Отборите на United Autosports и Algarve Pro Racing също ще се включат в тазгодишния в Азиатските серии Льо Ман. Те ще бъдат част от премиерния клас, в който ще се включат общо 48 участници в категориите LMP2, LMP3 и GT.

„Щастливи сме да потвърдим, че ще участваме в Азиатските серии Льо Ман“, каза спортният директор на отбора на 99 Racing Дан Ходър.

„Това е чудесен шампионат за 99 Racing. Екипът ни няма търпение да стартира в състезанията със спортни автомобили, които в момента преживяват възраждане. Очертава се висока конкуренция в целия шампионат заради толкова големия брой заявки за участие.“

„Тъй като Бен [Барникоут] преди това завърши на второ място в Азиатския Льо Ман, той ще бъде ключов компонент за навлизането ни като нов отбор в сериите. Разбира се, това е възможност и за Никита да опита нещо ново в професионална, но по-спокойна среда от тази, с която бе свикнал в F1. Да ви кажа честно вече виждаме неговото желание и ангажираност да бъде конкурентноспособен от самото начало.“

Сезон 2023 в Азиатските серии Льо Ман ще се проведе на територия на ОАЕ в рамките на 2 седмици. Първият кръг ще бъде на пистата в Дубай на 11 и 12 февруари. След това състезателите ще се насочат към Абу Тайна 18 и 19 февруари.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Asian Le Mans Series (@asianlemansseries)