Начало Formula E News Maзерати подписа договор за сътрудничество с Вентури

Maзерати подписа договор за сътрудничество с Вентури

402
0
Maзерати и Вентури
снимка, Мазерати

Мазерати подписаха договор за многогодишно партньорство с тима на Вентури във Формула Е. Италианската компания ще доставя задвижващи агрегати на базирания в Монако отбор от 2023 г.

Maзерати обяви влизането си във Формула Е като нов производител по-рано през годината. но само като доставчик на съществуващ отбор на стартовата решетка. Подобно сътрудничество има между дъщерното дружество на Stellantis DS и Techeetah.

Партньорството с Вентури ще започне от новата ера автомобили Gen3. Те ще дебютират в деветия сезон на световния електрически шампионат. Италианският производител заменя Мерцедес като доставчик на задвижващи агрегати за отбора от Монако.  По този начин Мазерати слага край на 60-годишното си отсъствие от състезания с едноместни болиди.

Обединението с Мазерати бележи началото на нова глава в нашата история. Също така представлява най-добрата възможност за отбора след успешното ни партньорство с Мерцедес“, сподели главният изпълнителен директор на Вентури Сузи Волф.

„На нас беше поверено завръщането на една от най-разпознаваемите марки в моторните спортове, както и в международните състезания за едноместни автомобили. Това подчертава успеха ни през последните сезони, в които твърдо се утвърдихме като търговски жизнеспособен отбор, който печели състезания и може сериозно да се бори за шампионата.“

С този ангажимент отборът вече е във фантастична позиция да се състезава в следващото поколение на Формула Е, което ще започне през 2023 г.“

Вентури бе клиентски отбор на Мерцедес още от сезон 2019-20. Тогава като немският производител влезе в шампионата със собствен заводски отбор. Това се случва след период, в който екипът от Монако беше производител на собствени задвижващи агрегати снабдяваше тогавашния представител на Мерцедес HWА. Малко след появата на правилата за Gen2, отборите решиха да разменят договорите за доставка на двигатели.

Завръщането в моторните спортове с Формула Е беше естествен избор за Мазерати. Всъщност ние се ръководим от нашата страст и иновации. Също така сме щастливи да споделим това приключение с партньор, който се придържа към същите ценности като нас и гледа напред към бъдещето“, сподели главният изпълнителен директор Давид Грасо.

„Ние и Вентури споделяме същата решителност и желание да се състезаваме и да побеждаваме на писти по целия свят.

Задвижващият агрегат на Мазерати ще има общи части със задвижващия агрегат на DS, използван от Techeetah. Ключова точка за развитие ще бъде софтуерът, използван между двете марки.