Начало Автомобили McLaren Automotive излиза на печалба за първи път

McLaren Automotive излиза на печалба за първи път

30
0

Автомобилното подразделение на McLaren Group – McLaren Automotive – излиза на печалба за първи път, съобщиха от компанията. Фирмата постига това в едва третата година от началото на производство на спортни коли в Уокинг.

Компанията потвърди освен това, че следващият й модел (засега известен като P13) ще излезе на пазара до края на 2015 г. Той ще е с по-ниска цена от автомобилите в гамата на марката в момента и ще направи бранда McLaren достъпен за по-голям брой потребители.

Р13 ще е двуместен модел със средноразположен двигател. Ще се предлага в различни варианти. Плановете на McLaren Automotive са да произвежда около 4000 броя от него годишно.

Компанията ще има и лимитирана специална версия на P1, която ще е предназначена само за използване на писта. Тези коли ще са на разположение единствено на клиенти, вече поръчали серийния (ако може да се определи така) модел. Новият автомобил ще е най-мощният, произвеждано от McLaren досега, както и най-редкият.

От момента на създаването си McLaren Automotive надхвърли очакванията и постави нови стандарти на пазара на спортни автомобили с гама, която се отличава с иновации и технологии, но остава вярна на истинските ценности на бранда – коментира главният изпълнителен директор Рон Денис. – Последните финансови резултати и наличието на печалба на толкова ранен етап са истинско доказателство за невероятните хора при нас и отразяват техните упорити усилия.

Оборотът на McLaren Automotive възлиза на 285,4 милиона британски лири (увеличение от 18,8 млн. спрямо предходната година). Печалбата (преди данъци) е 4,5 млн. паунда, оперативната печалба – 12,4 милиона.

McLaren Automotive вече си изгради репутация на производител на най-вълнуващите и напредничави спортни автомобили в света. Резултатите обаче са доказателство, че сме създали доходен бизнес в дългосрочен план, който е в състояние да инвестира значителни средства в изследвания и развитие, да привлича най-добрите кадри и да прави продукти от световна класа. На един висококонкурентен пазар ние сме положили солидна основа за бъдещ успех – заяви CEO-то на автомобилната компания Майк Флюит. – Сега ще се фокусираме върху предстоящата работа. McLaren 650S вече се продава изключително добре – има над 1000 получени поръчки. P13 е друг, много вълнуващ проект, който ще ни помогне да навлезем на нови пазари, да достигнем нови клиенти, да увеличим продажбите, а от там приходите и доходността.

McLaren Automotive има продадени 1359 12C през 2013 г., както и 36 P1. Инвестицията в развойна дейност е увеличена на 70,6 млн. паунда през миналата година. Отворени са 13 нови шоурума, като цялата търговска мрежа в момента възлиза на 50 дилъра в 28 държави. През 2014 г. е планирано откриването на още 20 шоурума, а до 2018 г. ще бъдат покрити над 100 локации.