Начало Автомобили McLaren няма да се надбягва с Bugatti

McLaren няма да се надбягва с Bugatti

127
0
F1,mclaren,MP4-12C,P12

Шефът на McLaren Automotive Рон Денис потвърди официално разработката на два нови спортни модела. Топ-мениджърът на компанията е направил това в интервю за австралийското издание The Sydney Morning Herald.
Най-напред, още през месец май т.г. ще бъде представен идеологическия наследник на суперавтомобила McLaren F1.
Според Денис, който още навремето нарече Bugatti Veyron уродлив и парче боклук, бъдещият флагман на компанията няма да се стреми към нов световен рекорд за скорост, който в момента принадлежи на Bugatti Veyron Super Sport (431 км/ч). Най-вероятно бъдещият модел, носещ работно обозначение Р12, ще има максимална скорост близка до тази на легендарния си предшественик (391 км/ч).
„Не е нужно да зацикляме на тема максимална скорост. Това е първото нещо, което съвременното общество трябва да отхвърли“ – споделил още Рон.
От друга страна обаче, новият модел ще бъде най-авангардният технологично спортен автомобил в света. Той ще бъде произведен в ограничена серия от 300 до 500 екземпляра, ще е по-скъп от купето MP4-12C, но и ще е най-иновационният и креативен спортен модел на своето време.
Наследникът на F1 външно ще се различава коренно от MP4-12C, ще има каросерия, също изработена от карбон и ще се задвижва от неговия битурбо 3,8-литров V8 с очаквана мощност от около 800 к.с. Освен че ще е по-лек от McLaren F1, автомобилът ще разполага и със система за регенериране на кинетичната енергия KERS.
Според неофициална информация, премиерата на автомобила ще се състои по време на кръга от Формула 1 в Монте Карло, който ще се проведе на 27 май т.г.
Относно вторият модел на McLaren Automotive, засега е известно че това ще е по-малко и по-достъпно купе, позиционирано под MP4-12C. По-подробна информация за него обаче Рон Денис не е съобщил.