Начало Автомобили McLaren P1 ще е само 500 бройки

McLaren P1 ще е само 500 бройки

322
0
McLaren P1

McLaren P1 ще бъде произведен само в 500 бройки, като се очаква началната му цена да е 1,2 милиона долара. Автомобилът на McLaren Automotive бе представен миналата година в Париж като концепция и проучване. През март в Женева ще бъде представена цялостната кола, но след скорошна презентация в Бевърли Хилс бяха разкрити още някои детайли за модела.

При последната си до момента поява автомобилът бе отново в цвета Volcano Orange, но със затъмнени стъкла, за да се скрие изцяло интериорът. Шасито ще използва някои конструкции от МР4-12С, включващи алуминиеви структури, карбонови панели, титаниеви сплави. Целта на инженерите е да постигнат тегло на колата от 1300 кг.

Предполага се, че производствената версия на McLaren P1 ще е със същия 3,8-литров V8 двигател като MP4-12C, но с приблизително 800 к.с. Ще разполага със система KERS като болидите във Формула 1 за увеличаване на мощността за определен период от време.

Porsche 918 Spyder ще е по-тежък и с малко по-ниски показатели като скорост, така че McLaren P1 най-вероятно ще се конкурира с Ferrari F150. Сред целите на компанията е също така автомобилът да е най-бързият сериен модел на пистата Нюрбургринг.

McLaren P1 ще е резултат от 50 години наследство в спорта и автомобилите — заяви шефът на McLaren Automotive Рон Денис при първата поява на колата. — Преди 20 години вдигнахме летвата при суперавтомобилите с McLaren F1 и целта ни с McLaren P1 е да го сторим още веднъж.

Желанието ни не е да сме задължително най-добри като топскорост, а да създадем най-бързата серийна кола за писта — допълни управляващият директор Антъни Шериф. — Това е истинският тест за цялостните възможности на един суперавтомобил и дава далеч по-важно техническо изявление пред потребителите. Искаме да направим McLaren P1 най-вълнуващата, най-технологично надпредналата и най-динамично завършената кола в това отношение.