Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън се нуждае от фундаментални промени, смята Джон Барнард

Макларън се нуждае от фундаментални промени, смята Джон Барнард

75
0
Макларън,Фернандо Алонсо

Екипът на Макларън може и да не преживее фундаменталните промени, от които се нуждае, за да се върне към славните си времена. Това смята бившият главен дизайнер на тима Джон Барнард.

Той започва работа в тима през 1980 г. в един от най-лошите периоди на Макларън в историята. Още на следващата година тимът отново печели състезание, като голям принос за това има изработения от Барнард монокок от карбон.

След още 3 години Макларън печели убедително титлите при пилотите и конструкторите, като това се повтаря и през 1985 г., като дизайнер отново е Джон. За 1986 г. е спечелена пилотската корона чрез Ален Прост.

Сега екипът от Уокинг отново е в голяма криза, като няма подиум от 2014 г., а последната победа датира от края на сезон 2012 г. Според Джон, за да печели отново, тимът трябва да промени изцяло структурата си на управление.

Според него обаче подобна промяна е много голяма и може и да се окаже невъзможна за Макларън. В момента изпълнителен директор на Макларън Груп и на отбора в F1 е Зак Браун, а под него в тима от Гран при е Ерик Булие като състезателен директор, който отговаря за свършеното пред Зак.

„Те използват тази матрична система на мениджмънта, въведена може би от Мартин Уитмарш. Тя трябва да се промени, защото не мисля, че работи, казва Барнард в автобиографичната си книга „Перфектната кола“. – Трябва да се промени мисленето. Не знам колко време ще отнеме това и дали тимът изобщо ще преживее подобна фундаментална промяна.“

Специален материал за ситуацията в Макларън и причините за кризата в тима четете в брой 216 на списание ClubS1