Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мекис: Рикиардо е невероятна придобивка за нашия отбор

Мекис: Рикиардо е невероятна придобивка за нашия отбор

1390
0
Даниел Рикиардо
Даниел Рикиардо, снимка Ред Бул Контент Пуул

Лоран Мекис засипа с похвали Даниел Рикиардо. Френският специалист вярва, че австралиецът е „невероятна придобивка“ за отбора на Виза РБ заради неговия опит и скорост. Мекис също така похвали и другия пилот на тима Юки Цунода.

Рикиардо беше един от най-обещаващите млади пилоти в F1. Австралиецът записа няколко много силни кампании с Ред Бул и дори успя да победи световни шампиони като Себастиан Фетел и Макс Верстапен. Той също така спечели по-голямата част от победите в F1 си именно с тима от Милтън Кийнс

Рикиардо изживя два много тежки периода в Рено и Макларън. Опитният австралиец нямаше отговор на темпото на Ландо Норис. Единственият му сериозен проблясък беше победата в Гран при на Италия 2021.

В края на 2022 г. Рикиардо остана без титулярно място на стартовата решетка. Затова той реши да се върне в Ред Бул като тестов и резервен пилот.

34-годишният състезател получи възможност да се върне на стартовата решетка в средата на сезон 2023, след като замени Ник де Врис в Алфа Таури. Нидерландецът бе освободен от тима след само 10 надпревари.

Рикиардо изпиташе известни затруднения в първите си няколко старта. В Нидерландия той претърпя катастрофа във втората свободна тренировка. В резултат на това той счупи едната си китка и претърпя операция. Това го извади от строя за следващите 5 състезания.

Осемкратният победител в F1 направи много добро впечатление в Мексико Сити. Тогава той потегли четвърти и финишира седми. Така австралиецът спечели 6 точки и помогна на отбора от Фаенца да се справи с Хаас и Алфа Ромео. В крайна сметка Рикиардо финишира 17-ти в крайното класиране за 2023 г.

Тази година Рикиардо остава част от ребрандирания отбор на Виза РБ. Австралиецът си постави високи очаквания и дори пожела да се бори за места в топ 5 и подиуми. Заедно с него продължава да бъде Цунода.

Виза РБ представи своя болид преди малко повече от седмица. По време на церемонията в Лас Вегас беше и Лоран Мекис. Французинът замени Франц Тост начело на Виза РБ. Той призна, че е бил много впечатлен от Рикиардо и вярва, че австралиецът си връща своята топ форма

„Рикиардо е невероятна придобивка за нашия отбор. Няма много пилоти на решетка с неговото минало- с толкова много победи в състезания, с такъв усет към автомобила и с такъв дух“, сподели Мекис.

„Има голямо значение, ако имате голяма група от хора, която просто е мотивирана малко повече заради цялата енергия, която може да предаде пилот като него“ продължи директорът на Виза РБ.  „Това е скритото време за обиколка, а не такова, което можеш да видиш на тракера си на стената. Именно това е от значение. Страхотно е да имаме Рикиардо на борда по отношение на скоростта, духа и развитието на автомобила.“

„Допреди няколко години той беше в полезрението на всички топ отбори. След това очевидно имаше труден период. Имаме късмет, че ние сме тези, които се възползват от него тази година.“

„Няма причина Даниел да не е на същата траектория като тази, която го поставяше в тези топ списъци преди няколко години. Той е натрупал сериозен опит от онази епоха и е научил много за това как да управлява енергията си. Виждам го много гладен за успехи и изключително мотивиран и съсредоточен“, каза още Мекис.

Директорът на Виза РБ разкри и защо е бил впечатлен и от другият пилот на тима Юки Цунода.

„В крайна сметка той доказа месец след месец и сезон след сезон, че скоростта му е невероятна. Юки вече имаше доста съотборници и през цялото време скоростта му продължаваше да се увеличава.“

„Ако комбинирате това с интеграцията му в отбора и техническото му разбиране, което расте все повече, имате много силен пакет. Той е трудолюбив, живее във Фаенца и идва изключително често във фабриката.“

„Цунода има невероятна естествена скорост. Затова комбинацията с Даниел по отношение на това да се бутат взаимно прави състава на нашия отбор толкова силен“, завърши Лоран Мекис.

Вчера Виза РБ направи шейкдаун на италианската писта Мизано. На него присъства и Мекис, докато Рикиардо и Цунода направиха първи обиколки с VCARB 01.