Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мексико ще постави двигателите пред ново предизвикателство

Мексико ще постави двигателите пред ново предизвикателство

59
0
двигател,Рено,Рено Спорт F1

Състезателният уикенд за Гран при на Мексико ще постави пред напълно ново предизвикателство задвижващите системи във Формула 1. Това заяви директорът по операциите на Рено Реми Тафен. Заради изключително голямата надморска височина от 2200 метра въздухът на трасето Ерманос Родригес е значително по-малко и не може да се сравнява с някоя друга писта.

Това затруднява охлаждането на двигателя и сваля от мощността му, въпреки че турбомоторите не са толкова зависими от наситеността на въздуха, колкото атмосферните. За сравнение следващата по надморска височина писта е Интерлагос, която е разположена на „едва” 750 метра над морското равнище. Затова Тафен твърди, че предизвикателствата са от друг свят в сравнение с трасето в Сао Пауло.

„Проблемът ще бъде с охлаждането със сигурност, защото имаме същото количество енергия, излизащо от двигателя, а много по-малко въздух, който да се справя с него, обяснява Тафен. – Другото нещо е турбото. Защото, за да запазим мощността, се нуждаем от доста по-високи обороти на турбото, отколкото нормално използваме. Направихме много симулации, но не знаем до къде точно ще стигнем. Според правилата оборотите на турбото са ограничени до 125 000 об/мин, но за да сме сигурни в издръжливостта му, обикновено те оперират в рамките на около 100 000. Затова сега ще бъде огромно предизвикателство да въртят близко до лимита. Това може да причини проблеми с издръжливостта.”