Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Менсъл: Люис не е твърде стар на 39; Бриаторе: Колата трябва да...

Менсъл: Люис не е твърде стар на 39; Бриаторе: Колата трябва да е добра, иначе и с Батман в тима няма да има разлика

4009
0
Люис Хамилтън, Ферари
Люис Хамилтън; снимка: Майкъл Потс

Коментарите относно преминаването на Люис Хамилтън във Ферари от 2025 г. продължават с пълна сила. Световният шампион за 1992 г. Найджъл Менсъл заяви, че намира цялото нещо за фантастично. Флавио Бриаторе останал изненадан, но посочи, че на който и да е пилот му трябва добра кола, за да печели. Жан Алези коментира, че Михаел Шумахер не би искал за съотборник пилот като Хамилтън. Пиеро Ферари пък е убеден, че между седемкратния световен шампион и Шарл Льоклер няма да има проблеми.

„Според мен цялото нещо е фантастично и носи невероятна динамика. Мисля, че Люис вероятно ще завърши кариерата си във Ферари. Това е като сбъдната мечта за него, защото да отидеш във Ферари е мечта“, коментира Менсъл

„Казват, че Люис вече е твърде стар. На 39? Не. Аз спечелих титлата си на 39 и можех да продължа, но се намеси политика. Люис, ако е мотивиран, има още няколко години в кариерата си и според мен това е фантастично. Може да го направи, но съм сигурен, че Макс [Верстапен] ще стори всичко по силите си, за да го спре. И съм убеден, че догодина Ферари ще направи всичко възможно, за да спре Макс. Сега ни предстои вълнуващ сезон във Формула 1 и със сигурност още по-вълнуващ през 2025 г.“, добави англичанинът.

Бившият шеф на Бенетон и Рено в F1 Флавио Бриаторе също подчерта, че не възрастта е от значение в Гран при, а времената за обиколка.

„Много съм изненадан от решението на Хамилтън да отиде във Ферари, но той вероятно си има причини. Единственото, което мога да кажа, е, че му желая всичко най-добро. Дали съм съгласен с избора му? Не знам. Първо колата трябва да е добра. И Батман да е в отбора, ако автомобилът не е конкурентоспособен, пилотът не може да донесе кой знае каква разлика. Жизненоважно е болидът да е на достатъчно високо ниво“, посочи Бриаторе.

„За мен Льоклер и [Карлос] Сайнц са много подобни. Изборът на пилоти се прави от хората, които работят ежедневно с тях. Тоест щом от Ферари са направили такъв избор, то той е правилен за тях. И въпреки всичко трябва да дадеш на пилота добра кола, за да има шанс да печели.“

„Стига вече с тези препратки към възрастта. В F1 значение има хронометърът. Видяхме какво направи [Фернандо] Алонсо миналата година, а Хамилтън е две години по-млад. (Всъщност Хамилтън е 4 години по-малък от Алонсо – Фернандо е роден през 1981 г., а Люис – през 1985-та, б.р.) Не са цветя, че да увехнат.“

„Говорим за пилоти с огромен опит. Единственото, което има значение, са времената за обиколка и постоянството на представяне в състезанията, как пилотът помага за настройването на болида и т.н., а не на колко е години или колко е висок“, каза още Бриаторе.

Жан Алези е карал през кариерата си за Ферари и познава обстановката в Маранело.

„Люис е пилот от толкова високо ниво, че неминуемо предизвиква спомени и сравнения с Михаел Шумахер. Казвам това с огромно уважение към Фернандо Алонсо и Себастиан Фетел, които в момента на присъединяването си към Ферари също вече бяха световни шампиони и имаха впечатляващи успехи. И тъй като добре познавам Михаел и подхода му към работата, то мога да предположа, че не би искал за съотборник пилот като Хамилтън. Предвиждам, че сезон 2025 ще е вълнуващ и с всеки старт интересът към Формула 1 само ще расте“, каза Алези.

Вицепрезидентът на Ферари Пиеро Ферари пък е убеден, че в Скудерията няма да има проблеми – нито този сезон със Сайнц, нито от догодина с Льоклер и Хамилтън

„Вероятно не всички знаят, че Хамилтън винаги се е възхищавал на Ферари. Посещавал е неведнъж фабриката, притежава някои от колите ни. Обича колекцията си. Преди години от отбора тъкмо бяха подновили договора на Себастиан Фетел, а Хамилтън бе в Маранело. Тогава подметна: „Ако бяхте изчакали 12 месеца, щях да дойда!“ На шега“, разказа Ферари.

„Не мисля, че ще има някакви проблеми с Льоклер. Шарл знае, че е шампион на бъдещето и това му се доказва ежедневно във Ферари. Люис е друга история. Сигурен съм, че всичко ще е наред. Не виждам за какво биха спорили. Те са професионалисти и ще работят с уважение един към друг. Това важи и за Карлос Сайнц. Не за първи път пилот ще се състезава за отбор, с който ще се раздели в края на сезона. Всичко ще е наред и се надявам да печелим“, допълни той.