Начало Автомобилни новини Mercedes-AMG Pure Speed – така се раждат митовете

Mercedes-AMG Pure Speed – така се раждат митовете

123
0
Mercedes-AMG Pure Speed
Mercedes-AMG Pure Speed

В навечерието на Гран при на Монако Mercedes-AMG представи концептуалната студия Pure Speed – радикален двуместен автомобил без покрив и челно стъкло. Той отдава почит на моторните спортове и предлага сравнително точна представа за предстоящ сериен модел.

„Концептуалният модел Mercedes-AMG Pure Speed предлага поглед към вероятно най-прекия начин за изживяване на динамиката и удоволствието от шофирането. Радикално открит – нито покрив, нито челно стъкло отделят двамата пътници от стихиите. Можете да изживеете светлината, въздуха и страстта без филтриране и с всичките си сетива. Замисълът на нашия първи автомобил Mythos („мит“) олицетворява най-високото ниво на ексклузивност. Дизайнерски елементи като HALO създават същевременно усещане за Формула 1″, обяснява Михаел Шибе, председател на Управителния съвет на Mercedes-AMG GmbH и ръководител на подразделенията Mercedes-Benz G-Class & Mercedes Maybach.

Първият модел Mythos e с часовник IWC

Дизайнът на концептуалния Mercedes-AMG Pure Speed е смесица от традиция и модерност. Той е вдъхновен от хиперавтомобила Mercedes-AMG One и се характеризира с нисък силует и технични, рязко очертани видими карбонови елементи в долната част на автомобила, които силно контрастират с чувствените, заоблени форми на горната част. Лаковото покритие е с поразителен цветови преход от червено Le Mans до графитеносиво с черна шарка AMG. Тя напомня за историческата победа на Mercedes в Targa Florio преди 100 години.

Друг забележителен елемент са джантите с облицовка от въглеродни влакна. Те са напълно затворени отзад, за да подобрят аеродинамиката, и отворени отпред, за да оптимизират въздушния поток и охлаждането на спирачките. Дългият преден капак и изтеглената ниско надолу предна част с дизайн като нос на акула също напомнят за Mercedes-AMG One и подчертават спортния външен вид.

В интериора Mercedes-AMG залага на грабваща вниманието концепция за цветовете и оборудването. Особено внимание заслужава часовникът, проектиран от IWC Schaffhausen. Той е разположен на арматурното табло и придава на автомобила допълнителна нотка на ексклузивност.

На пътя с технология от Формула 1

По отношение на техниката концептът Pure Speed впечатлява с функции, заимствани директно от Формула 1. Особено внимание заслужава системата HALO, която замества конвенционалната предна колона. Тази система за безопасност предпазва главата на водача в случай на инцидент и е оптимизирана в аеродинамично отношение. Тя се състои от дъга, свързана с каросерията на автомобила, и осигурява на пътниците зрително поле, подобно на това в болид от Формула 1. За уникалното изживяване при шофиране допринасят и два специално разработени шлема.

Pure Speed е базиран върху SL 63 4 Matic+ и се задвижва от V8 с два турбокомпресора и мощност 577 к.с. От Mercedes впрочем не са обявили никакви конкретни данни за динамичните характеристики.

Ексклузивност и достъпност

Концептът Mercedes-AMG Pure Speed ще бъде произведен в много ограничена серия от едва 250 бройки и ще бъде достъпен само за ентусиасти и колекционери на Mercedes. Първите екземпляри ще бъдат доставени през следващата година.