Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мерцедес с двойна победа на Имола и рекордна седма F1 титла

Мерцедес с двойна победа на Имола и рекордна седма F1 титла

3156
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън; снимка: Мерцедес

Мерцедес взе двойна победа в Гран при на Емилия Романя и рекордна седма титла в световния шампионат на Формула 1. Люис Хамилтън спечели състезанието пред съотборника си Валтери Ботас. Трети завърши Даниел Рикиардо (Рено).

На стартовата решетка повечето пилоти бяха с медиум, със софт бяха пилотите на Макларън, Алфа Таури, Шарл Льоклер, Алекс Албон, Даниел Рикиардо и Антонио Джовинаци. Температурата на въздуха бе 17 градуса, на пистата – 23. Преди загряващата обиколка стана ясно, че в колата на Пиер Гасли е бил забелязан проблем със задвижващата му система. Инженерите на Хонда смятаха, че са го оправили за началото на надпреварата.

Люис Хамилтън се забави на старта и Макс Верстапен излезе втори зад Валтери Ботас. Даниел Рикиардо задмина Гасли и зае четвъртото място, а Шарл Льоклер – шестото, след като мина пред Алекс Албон. Топ 10 допълваха Данил Квят, Ландо Норис и Карлос Сайнц. Себастиан Фетел завъртя Кевин Магнусен. Рейс контролът съобщи, че разследва инцидента. Ланс Строл смени нос още във втория тур след удар с Естебан Окон в началото.

В петата от общо 63 обиколки Ботас бе на малко над 1,1 сек пред Верстапен. Макс бе на почти секунда и половина пред Хамилтън

„Много е трудно да се преследва (друга кола) на това трасе“, обади се Хамилтън по радиото.

Сайнц се пребори със съотборника си за деветото място, а двата Макларън-а бяха преследвани от Серхио Перес.

В осмата обиколка от Алфа Таури се обадиха на Гасли със съобщение, че трябва да се прибере в бокса заради проблем в колата. „Ако не се прибереш сега, всичко ще гръмне“, бе предупреждението към французина.

От Ред Бул казаха на Верстапен, че е по-бърз от Ботас във всички завои, губи само на правите. Хамилтън пък съобщи, че не усеща добре предна дясна гума. Той поддържаше разликата спрямо Макс все така около секунда и половина, Валтери бе избягал на 1,8 сек пред съперника от Ред Бул. В 15-ия тур Верстапен направи най-бърз тур, а съотборникът му Албон влезе в бокса. Алекс сложи хард. Твърди гуми взеха още Льоклер и Рикиардо.

В 19-ата обиколка Верстапен бе в бокса и сложи хард. Излезе на 29,5 сек зад Ботас, който бе в пита в следващия тур. Финландецът също взе най-твърдия тип гуми и се върна на трасето пред Макс – на 1,2 сек. Хамилтън се бе обадил по радиото, че ще вдигне темпото. В 21-ия тур бе на 24 секунди пред съотборника си и на 25,1 пред Верстапен.

Люис записа най-бърз тур, а Ботас получи съобщение по радиото, че има счупване на пода

Хамилтън продължи да дава най-добри времена. В 30-ата обиколка Окон спря с повреда, а в следващата Люис влезе в пита за гуми хард. Англичанинът спокойно излезе начело – на 4,2 сек пред Ботас. Верстапен бе на почти секунда и половина зад финландеца.

Зад първите трима бяха Себастиан Фетел, Кими Райконен и Николас Латифи – и тримата без бокс. Пилотът на Уилямс влезе в пита в 35-ия тур.

Верстапен започна да атакува Ботас и няколко пъти в 36-37-и тур опита да го изпревари

И двамата имаха проблеми. Макс каза по радиото, че двигателят му е прекъснал на няколко пъти. Грижите с пода на финландеца пък се задълбочиха – от питуола го предупредиха, че повредите са значителни.

Фетел сложи гуми хард в 40-ата обиколка, но стопът му се забави прекалено много заради проблем с предна дясна гума.

В 43-ия тур Верстапен най-накрая успя да изпревари Ботас и веднага се откъсна на над 2,2 сек.

Райконен направи бокса си в 50-ата обиколка. Начело Хамилтън водеше без проблеми пред Верстапен и Ботас. Четвърти бе Перес, следван от Рикиардо, Льоклер, Албон. Топ 10 допълваха Квят, Сайнц и Норис.

В 51-ия тур Верстапен отпадна от състезанието

Имаше спукана задна дясна гума, а по радиото каза, че нещо в автомобила се е счупило. Рейс контролът пусна кола за сигурност. Ботас и Хамилтън бяха извикани в бокса. При движението зад сейфти кара Джордж Ръсел катастрофира.

Колата за сигурност се прибра в 57-ата обиколка. В битките след това Албон се завъртя, не се удари, останалите успяха да го избегнат, но потъна назад. Квят излезе четвърти, изпреварвайки Льоклер.

Хамилтън записа нов най-бърз тур в предпоследната и последна обиколки на състезанието. Накрая пръв видя карирания флаг, следван от Ботас и Рикиардо.