Начало Автомобили Mercedes отложи дебюта на EQA

Mercedes отложи дебюта на EQA

266
0

Mercedes отложи дебюта на компактния електрически кросоувър EQA за 2021 година, като закъснението ще е поне половин година. Плановете бяха моделът да бъде представен през третото тримесечие на тази година, а продажбите да започнат преди края на годината. През март папараците засякоха съвсем леко дегизиран прототип по време на тестове и тогава се смяташе, че планът за лансирането на EQA върви по график.

Но след това дойде ред на реорганизацията на плановете за производство на електромобили в Mercedes. После се появиха проблемите с доставката на батерии и пандемията от коронавирус и всичко се измести за 2021-а.

EQA е базиран на второто поколение на GLA и ще е пряк пазарен съперник на новия Volkswagen ID 3.

Сред ключовите промени в производствените планове на компанията е и преместването на сглобяването на другия нов електрически модел – EQB. Първоначално се смяташе, че той ще се произвежда в завода във Франция, където се прави Smart Fortwo. После обаче стана ясно, че тези производствени мощности ще бъдат продадени на Ineos и производството на EQB ще бъде преместено в Ращат, Германия. Там ще се произвежда и EQA, което забави плановете за лансирането на модела.

EQA ще се предлага в два основни варианта – единият с един електромотор, който задвижва предния мост, а другият – с два електромотора и задвижване 4х4.