Начало Автомобили Mercedes-Benz задава нови мащаби в премиум средния клас с новата C-класа

Mercedes-Benz задава нови мащаби в премиум средния клас с новата C-класа

161
0

С напълно новата C-класа Mercedes-Benz отваря нова глава по пътя на успеха и задава нови мащаби в премиум средния клас. Благодарение на интелигентната концепция за олекотена конструкция с намалено със 100 кг тегло, отличната аеродинамика и новите икономични двигатели, C-класата отбелязва най-добри стойности по отношение на ефективността в своя клас. Много нови асистиращи системи предлагат безопасност от най-високо ниво, а новата ходова част, по желание с въздушно окачване, се грижи за безупречен комфорт по време на движение и грациозни маневрени динамични характеристики.

Оптично новата C-класа със своя ясно изразен и едновременно емоционален дизайн, както и с висококачествения си интериор въвежда прогресивни художествени акценти. Много други иновации и детайли на оборудването подчертават впечатляващия комфорт и изискания спортен характер на лимузината. В резултат на това въздействащото високо качество на новата C-класа се възприема като „Upgrade към нова по-висока класа“.

C-класата е най-масовият модел на Mercedes-Benz. Продадени са над 2,4 милиона автомобила след въвеждането на пазара на предшественика през 2007 г. Новата C-класа предлага не само сетивно изчистен дизайн и много технически иновации, но и всеобхватно серийно оборудване и отлични емисионни и разходни стойности. Изчисленията показват значителна добавена стойност, както и дългосрочни икономии, свързани с таксите за автомобила, а също и при зареждане на бензиностанцията. За да се съобрази с нарастващия среден ръст на хората, C-класата е уголемена и предлага 80 милиметра повече междуосово разстояние, 95 милиметра повече дължина на автомобила и 40 милиметра повече ширина, както и обем на багажника от 480 литра.

Новата C-класа смело се отдалечава от своя предшественик. Нейният характерен, динамичен дизайн излъчва едновременно сетивна яснота и събужда емоции. Модерната естетика е източник на вдъхновение за сетивните линии и повърхности на новата лимузина, тяхната хармония и потенциал докосват непосредствено емоциите на всеки човек.

Има избор между две различни „лица“: спортно с централна звезда или – запазено само за линия EXCLUSIVE – класическа радиаторна решетка със звездата на Mercedes на предния капак, която с цел оптимизиране на cW-стойността може напълно да затваря ламелите и чрез общия облик суверенно подчертава статуса на изискана лимузина.

Интериорът е ниво, което дори при по-високи класи автомобили се среща много рядко. Водачът и спътникът в новата C-класа се радват на щедро пространство и ненатрапчив, модерен лукс. С оформлението на интериора Mercedes- Benz доказва смела инициативност за новаторство. Тук дизайнерите комбинират умело духа на един спортен Mercedes-Benz с напълно нова интерпретация на динамично оформената, плавно преливаща средна конзола. Погледът се плъзга плавно към отделно позициониран централен дисплей 17,78 см (7 инча), а при оборудване с COMAND Online – 21,33 см (8,4 инча) диагонал на екрана. Пет кръгли дюзи за изходящ въздух придават на арматурното табло спортен акцент. С металното си „Cool-Touch“ въздействие те създават интересен, осезаем контраст с топлата оптика на другите материали – с дървото на средната конзола и кожата на арматурното табло. Нова еволюционна крачка е разработеният от Mercedes-Benz иновативен тъчпад с място за ръката над контролера на конзолата на тунела. Всички функции на Head-Unit можете да обслужвате с движение на пръста много просто и интуитивно, както при смартфон. Нов при C-класата е и Head-up дисплеят. Системата информира за скоростта, ограниченията, навигационните инструкции и индикира указанията на системата DISTRONIC.

По-ниско тегло, висока стабилност, подобрена концепция за укрепване между ходовата част и каросерията за съвършено пътно поведение при едновременно най-благоприятен комфорт по отношение на шума и вибрациите, както и висока устойчивост при сблъсък – тук каросерията на новата C-класа налага нова дефиниция на иновациите. Алуминиевата хибридна каросерия е с около 70 кг по-лека в сравнение с традиционната изработка, а общата маса е намалена с около 100 кг. Така новата C-класа се превръща в „лидер по олекотена конструкция“ в своя сегмент. Което реално многократно се възнаграждава: Леката конструкция при новата C-класа намалява разхода на гориво до 20% без загуба на мощност, като едновременно позволява по-нисък център на тежестта и заедно с това се характеризира със спортно-маневрено динамично пътно поведение. Следвайки традицията на Mercedes-Benz, каросерията е конструирана за най-добра устойчивост при сблъсък. Основата е изградена от много стабилна обезопасителна клетка за пътниците. Тя е обградена от специално изчислени и изпробвани в практиката деформационни зони, които благодарение на оптимизираните силови потоци и комбинация от алуминиеви лети детайли с ултра високоякостни материали се грижат за максимална безопасност на пътниците.

Мощни и ефективни бензинови и дизелови двигатели, всички оборудвани с ECO Start-Stop функция и вече изпълняващи еконорма Евро-6, се грижат за темпераментни отсечки и голямо удоволствие от шофирането. Едновременно с това те намаляват разхода в сравнение с предшественика с до 20 процента. Малко след въвеждането на пазара Mercedes-Benz значително разширява предложението си по отношение на двигателите. Тук се включва нов малък дизелов двигател с работен обем от 1,6 литра. Едностепенно нагнетеният четирицилиндров двигател черпи в зависимост от конструктивното изпълнение мощност 85 или 100 kW(115 или 136 к.с.) от 1598 куб. см работен обем и осигурява номинален въртящ момент 280, съответно 320 Nm. Неговото Common Rail директно впръскване работи с максимално налягане на впръскване от 1600 бара. С този двигател новата C-класа заема челна позиция в своя сегмент по отношение на отделяните вредни емисии. Наред с новия малък дизелов двигател в експлоатация влиза и утвърденият и усъвършенстван дизелов четирицилиндров двигател с работен обем 2,2 литра с различни варианти на мощност. Диапазонът на мощността на дизеловите двигатели по този начин се простира от 85 kW (115 к.с.) до 150 kW (204 к.с.). Всички дизелови двигатели на новата C- класа са оборудвани с вече познатата SCR технология за особено опазващо околната среда движение и повечето са класифицирани в клас на ефективност A+. Допълнитело на разположение са предвидени и пет четирицилинрови бензинови двигатели с мощност 115 до 175 kW (156 до 238 к.с.). В това число специалният модел C 180 ECOEdition, който в качеството си на BlueEFFICIENCY Edition попада в клас на ефективност A. По-късно следва шестцилиндров бензинов двигател с мощност 245 kW (333 к.с.). Mercedes-Benz ще предложи и дизелов двигател, комбиниран с хибриден модул, какъвто вече има в S и E-класата.

За четирицилиндровите двигатели на новата C-класа в зависимост от мощността Mercedes-Benz предлага две нови 6-степенни механични предавателни кутии, които се отличават най-вече с повишен комфорт на превключване с повишена прецизност и хармонизиран процес на работа. Автоматичната предавателна кутия 7G-TRONIC PLUS е усъвършенствана от Mercedes-Benz по отношение на екологията и удоволствието от шофиране. И в C-класата постоянното задвижване на всички колела 4MATIC подобрява сцеплението и стабилността на движение и допълнително подчертава нейния изискан спортен характер.

Новата C-класа е първият автомобил в своя сегмент, който може да се оборудва с въздушно окачване (AIRMATIC) на предния и задния мост. Всички модели от семейството в бъдеще ще бъдат оборудвани серийно с електромеханично директно кормилно управление.  В автомобиласепредлагат почти всички нови, както и допълнени с функции асистиращи системи, които едва преди няколко месеца отбелязаха световната си премиера в S и E-класата. Асистиращите системи повишават едновременно комфорта и безопасността. Mercedes-Benz нарича това „Intelligent Drive“. Новата C-класа е оборудвана серийно с ATTENTION ASSIST (асистент за разпознаване на умората на водача). Серийният COLLISION PREVENTION ASSIST PLUS (асистент за предотвратяване на сблъсък PLUS) разполага наред с адаптивния спирачен асистент, който предлага защита от сблъсък при скорост от 7 км/ч, и с допълнителни функции. По желание се предлагат новите и допълнени асистиращи системи от новата S и E-класа.

Напълно новото поколение мултимедия в новата C-класа предлага интуитивно управление с оптична анимация и визуални ефекти, които изобразяват всички елементи живо и едновременно с това много атрактивно. По желание се предлага Burmester® Surround озвучителна система. Навигационната система предлага съдържанията си интерактивно. На разположение е и анимиран компас, „Drive Show“ с информации за пътниците подобно на самолетите, а също и Google Maps на главния модул.  С мобилен телефон с Bluetooth® и активиран пренос на данни, аудиосистемата Audio 20 вече е свързана с интернет. По този начин при неподвижно състояние на автомобила е възможно сърфиране в интернет. По време на движение е възможно използването на Mercedes-Benz приложения като Времето, Google™ Локално търсене със StreetView и Panoramio, сваляне на Цели/Маршрути и Facebook. Възможно е аудио и видео възпроизвеждане от различни източници – например от Apple iPod® и iPhone®, от SD карта, USB стик или CD/DVD. COMAND Online не само предлага по-голям дисплей с резолюция 960 x 540 точки и специално бондирано защитно стъкло, познато от устройствата за потребители като iPhone® или iPad. Възможно е и дигитално TV/Radio приемане. Както базисната система Audio 20, така и Audio 20 CD и COMAND Online са оборудвани серийно с базова телефония, която свързва мобилния телефон през стандартизиран Bluetooth® интерфейс с автомобила.