Начало Избрани Мерцедес иска да направи още една стъпка напред преди началото на лятната...

Мерцедес иска да направи още една стъпка напред преди началото на лятната пауза

2128
0
Мерцедес F1 W14
Мерцедес F1 W14, снимка Спас Генев

Мерцедес иска да направи още една стъпка напред преди началото на лятната пауза. Според Тото Волф, отборът от Бракли трябва да максимизира пълния си потенциал по време на уикенда на Спа и да се затвърди като втория най-силен отбор на стартовата решетка. Волф също така потвърди, че Мерцедес ще има някои новости в автомобила този уикенд.

Мерцедес продължава да прави всичко възможно в опит да намали изоставането си от върха. Отборът от Бракли направи сериозни промени в F1 W14 в Монако. Оттогава екипът постигна известен напредък, който обаче остана леко засенчен от този на Макларън. Британският отбор направи сериозни промени в болида MCL60 и на практика е вторият по сила тим на решетката след Ред Бул

Мерцедес имаше сериозни очаквания в последния уикенд в Унгария. Отборът от Бракли записа първи полпозишън за сезона благодарение на Люис Хамилтън. Седемкратният световен шампион записа феноменална обиколка и изпревари Макс Верстапен с 3 хилядни. В същото време Джордж Ръсел стана „жертва“ на новия квалификационен формат и отпадна още в Q1.

За нещастие, надеждите на Мерцедес се изпариха веднага след старта. Тогава Хамилтън допусна грешка и бе изпреварен както от Верстапен, така и от Оскар Пиастри и Ландо Норис. 38-годишният състезател така и не успя да навакса всичко загубено. В крайна сметка Хамилтън завърши четвърти и бе само на 1.5 сек. от подиума. Ръсел пък направи сериозен прогрес и финишира шести, макар да потегли 18-ти.

Волф не бе напълно доволен от резултата на Мерцедес в Унгария. Австриецът е сигурен, че неговият отбор разполага с втория по сила автомобил на решетката. Волф посочи, че проблемите през уикенда са попречили Мерцедес да запише по-убедителен резултат на Хунгароринг

„Унгария беше уикенд на върхове и спадове. Темпото ни беше силно в събота и неделя, но въпреки това не успяхме да го използваме максимално през целия уикенд“, сподели Волф. „Люис направи блестяща обиколка, за да грабне полпозишън. В неделя обаче бяхме твърде консервативни в някои от решенията си и в крайна сметка се разминахме с подиума. Междувременно Джордж бе компрометиран в квалификацията, но изкара силно състезание и зае шестото място, макар да потегли 18-ти.“

„И при двата автомобила се сблъскахме с ограничения в охлаждането. Вероятно имахме втория най-бърз автомобил в Унгария. Но от друг страна, трябва да подобрим изпълнението, ако искаме да разгърнем пълния си потенциал. Въпреки това и спечелихме добри точки и затвърдихме позицията си в шампионата при конструкторите“, добави шефът на Мерцедес.

„Ще се стремим да превърнем тези поуки в действия по време на този уикенд. Спа-Франкоршамп е класическо място и истинско предизвикателство както за автомобилите, така и за пилотите, особено в спринтовия формат с толкова ограничено време за тренировки на една дълга и предизвикателна писта.“

Волф също така разкри, че Мерцедес ще има някои новости в автомобила на Спа.

„Този уикенд ще представим актуализации като част от нашата постоянна програма за развитие. Надяваме се, че това ще бъде още една малка стъпка напред в подобряването на скорсотта на W14. Както видяхме в много състезания тази година, трудно е да се предвиди къде ще бъдем в сравнение с нашите конкуренти. Каквото и да е истинското темпо на нашия автомобил в Белгия, искаме да постигнем максимален резултат в това последно състезание преди лятната пауза“, завърши Тото Волф.

Мерцедес има общо 4 победи на Спа. Последният успех на германския производител бе през 2020 г. Този уикенд екипът от Бракли едва ли ще запише още един успех на белгийското трасе. Но от друга страна, непредвидимото време може да доведе до някои размествания в подреждането.