Начало Избрани Мерцедес „наблюдава с любопитство“ съдебната битка на Маса

Мерцедес „наблюдава с любопитство“ съдебната битка на Маса

1606
0
Фелипе Маса
Фелипе Маса; снимка: Майкъл Потс

Мерцедес „наблюдава с любопитство“ съдебната битка на Фелипе Маса. Това призна Тото Волф. Австриецът иска да види как ще се развие този случай и дали бразилецът в крайна сметка ще успее да обърне нещата в своя полза. Волф добави, че този случай може да създаде прецедент в спорта.

Маса поиска оспорване на резултатите от сезон 2008 в F1 по съдебен път. Бившият пилот на Ферари е бил „подтикнат“ от коментари на Бърни Екълстоун. Бившият шеф на F1 разкри интересна информация за прословутата Гран при на Сингапур 2008. Тогава Нелсън Пике-младши умишлено катастрофира своя болид в стената. Така той извади кола за сигурност и помогна на тогавашния си съотборник в Рено Фернандо Алонсо. В крайна сметка испанецът спечели състезанието, Хамилтън остана трети, докато Маса бе извън точките. В края на сезона Маса загуби световната титла от Хамилтън с 1 точка.

Адвокатите на Маса твърдят, че той е претърпял значителни финансови загуби в размер на десетки милиони евро поради пропуснати приходи и бонуси. Всичко това е в резултат на умишлената катастрофа на тогавашния пилот на Рено

Внезапният съдебен спор на Маса за спорния изход от битката за титлата през 2008 г. предизвика доста коментари. Самият Бърни Екълстоун също изказа мнението си по този казус. Британецът обяви, че не си спомня да е давал интервюто, в което е обяснява как той и Макс Мозли са знаел за инцидента на Пике, но са си затворили очите. По-рано тази седмица той добави, че „Кланът Маса“ се интересува само от пари“.

Съдебната битка а Маса в отговор на загубен шампионат неизбежно предизвика спекулации дали положителен резултат за бразилеца ще създаде правен прецедент. Той на свой ред може да ще позволи на други страни да оспорват минали спорни решения, взети от ФИА.

Една потенциална съдебна битка може да бъде свързана с резултатът от шампионата през 2021 г. Тогава Майкъл Маси взе много спорното решение в края на Гран при на Абу Даби. Австралиецът възобнови състезанието в последната обиколка и нареди изостаналите автомобили между Люис Хамилтън и Макс Верстапен да минат напред. В крайна сметка нидерландецът изпревари своя съперник няколко завоя преди финала и спечели първата си световна титла.

От Мерцедес бяха много ядосани от решенията на Маси. Тимът от Бракли дори заплаши да оспорва резултатите от Абу Даби по съдебен път. По-късно обаче Волф обяви, че неговият отбор приема поражението и няма да предприема никакви действия.

Вчера Волф заяви, че Мерцедес следи с интерес развитието на случая на Маса и потенциалните му по-широки последици.

„Ами, това е интересно за следене“, сподели Волф.

„[Това] очевидно не е нещо, което някой е очаквал да се случи. Правилата в F1 са доста ясни. В случая на Маса стои гражданско дело. Това със сигурност ще създаде прецедент, какъвто и да е той. Гледаме отстрани с любопитство“, добави шефът на Мерцедес.

Волф бе попитан дали Мерцедес може да съди ФИА и F1 заради развитието на сезон 2021.: „ФИА разследва състезанието през 2021 г. и публикува ясно изявление. Ето защо гледаме с интерес“, добави австриецът.