Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мерцедес обмисля да съди ФИА заради разследванията през последните дни

Мерцедес обмисля да съди ФИА заради разследванията през последните дни

2822
0
Мерцедес F1
снимка: Мерцедес

Мерцедес обмисля да съди ФИА заради разследванията на федерацията през последните дни. Това заяви Тото Волф. Австриецът потвърди, че неговият отбор „води правни дискусии“ с федерацията относно фиаското, свързано с проверката за обмяна на информация между шеф на отбор от F1 и човек на ФОМ.

Цялата сага започна със съобщение от страна на федерацията. В него се казваше, че „ФИА знае за медийни спекулации, съсредоточени върху предположението, че конфиденциална информация е била предадена на шеф на F1 отбор от човек от ФОМ“. В допълнение бе посочено, че се проверява въпроса

Във вторник ФИА обяви, че нейният отдел за съответствие проверява твърденията, изнесени в съмнителна публикация. Според нея според която шефът на отбора на Мерцедес Волф и съпругата му Сузи са обменяли поверителна информация.

Проучването изненада всички замесени страни. Това предизвика и яростна реакция от страна на Волф, Мерцедес и ръководството на F1. От Либърти Медия и Мерцедес категорично отрекоха обвиненията и осъдиха липсата на комуникация от страна на управляващия орган по отношение на предстоящото разследване.

Всичко това предизвика почти безпрецедентна проява на единство от страна на останалите девет отбора от F1. Те публикуваха на практика идентични изявления, в които отричат да са подавали такива жалби до ФИА.

В четвъртък вечерта ФИА обяви, че е приключила проверката относно евентуална размяна на информация между шеф на отбор от F1 и човек от ФОМ. В крайна сметка се оказва, че не е имало неразрешено разкриване на поверителна информация.“

Разбира се, семейство Волф веднага отговори на последното изявление на ФИА. По-рано днес Сузи Волф публикува съобщение в страницата си в Инстаграм. В него тя обвини ФИА в липса на комуникация, прозрачност и отчетност. Според нея, федерацията е „подвела“ много хора, опитвайки се да проведе „неоснователно разследване“ на предполагаем конфликт на интереси.

Малко след това последва отговор и от Мерцедес. Според Тото Волф, отборът му води „активна правна дискусия“ с ФИА. Австриецът смята, че неговата репутация и тази на съпругата му е накърнени от всички събития през тази седмица. Предвид възможните правни последици от разправията Волф заяви, че засега няма да има повече официални коментари по тази тема.

„Разбираме, че медиите проявяват значителен интерес към събитията от тази седмица“, се казва в изявлението на Мерцедес. „В момента сме в активна правна дискусия с ФИА. Очакваме пълна прозрачност за това какво се е случило и защо се е случило. Изрично сме запазили всички законови права.“

„Ето защо молим за разбиране за това, че засега няма да коментираме официално тази тема. Със сигурност ще разгледаме въпроса своевременно.“