Начало Избрани Мерцедес отдаде почит на Ники Лауда

Мерцедес отдаде почит на Ники Лауда

4533
0
Ники Лауда
Ники Лауда; снимка: Мерцедес

Мерцедес отдаде почит на Ники Лауда. Германският производител реши да кръсти на негово име главната улица, която води към фабриката в Бракли.

Трикратният световен шампион почина на 70-годишна възраст през 2019 г. Кончината на легендарния австриец остави огромна празнина както в Мерцедес, така и в света на F1.

Ники Лауда е една от най-големите легенди в историята на Формула 1. Австриецът записа три световни титли, 25 победи, 54 подиума и 24 подиума. Кариерата на Лауда започна от 1971 г. и продължи до 1985 г. Разбира се, той пропусна сезоните 1980 и 1981. Легендарният състезател премина през отборите на Марч, БРМ, Ферари, Брабам и Макларън. След като прекрати активната си състезателна кариера, той бе консултант в екипите на Ферари и Ягуар. През последните няколко години от живота си той бе неизпълнителен директор в тима на Мерцедес.

Новото име на централната улица в кампуса на Мерцедес в Бракли е „Лауда Драйв.“ Досега тя е носила името „Рейнард парк“ в чест на предишния собственик на имота Ейдриън Рейнард. Миналата година германците официално закупиха терена около базата си. Сега името на улицата бе променено след одобрение от семейството на Лауда, както и от местните власти.

Ники Лауда беше неразделна част от нашия екип. Австриецът беше в ролята на председател без изпълнителни функции в отбора на Мерцедес. Кончината му през май 2019 г. остави огромна празнина. За мнозина той бе смятам не само икона на Формула 1 и световен шампион, но и любим колега и приятел.

Новата табела в Бракли беше открита днес от шефа на Мерцедес Тото Волф, който е близък приятел с Лауда. Заедно с Волф бяха голяма част от служителите във фабриката в Бракли. Австриецът постави на табелата една от червените шапки на легендарния австриец.

„За мен е истинска чест да открия „Лауда Драйв.“ Също така беше страхотно да видя толкова много членове на екипа, които се събраха, за да гледат откриването“, сподели Волф.

„Въпреки че нашият скъп приятел и колега Ники Лауда не би искал да вдигаме шум, той също би се гордял, че тази улица е кръстена на него. За всички нас беше привилегия да работим заедно с него. Лично аз имах щастието да го нарека един от най-добрите си приятели. Той имаше огромен принос за нашия успех, беше чудесен партньор и силен председател без изпълнителни функции, който много ни липсва“, продължи шефът на Мерцедес. “ Иска ми се той все още да е тук като мой приятел и като председател, защото щеше да има много въпроси, които бих искал да му задам тази година. Наследството му продължава да живее в много форми. Радвам се, че толкова много хора ще минават по Lauda Drive.“

„След сезон, в който отборът бе натоварен до краен предел и трябваше да преодолее много предизвикателства на пистата и извън нея, един от най-известните цитати на Ники звучи много правилно: „От успеха не научаваш абсолютно нищо, докато неуспехите и провалите могат да се направят изводи.“

„2022 г. бе кампания, богата на изводи. Не би могло да бъде по-подходящо, че след най-предизвикателната година за отбора през последното десетилетие, ще палим среднощния огън в края на „Лауда Драйв“, докато чертаем курса си обратно към челото на стартовата решетка през сезон 2023″, добави шефът на Мерцедес.

Това не е първият почит към Ники Лауда. По-рано тази година Макларън почете трикратния световен шампион със специална бронзова статуя, разположена в базата на тима в Уокинг.