Начало Избрани Мерцедес: Пистата в Канада ще бъде сериозно предизвикателство за нашия автомобил

Мерцедес: Пистата в Канада ще бъде сериозно предизвикателство за нашия автомобил

2485
0
Мерцедес F1 W14
снимка, Мерцедес

Мерцедес вярва, че трудно би постигнал повторение на резултата от състезанието в Испания. Това смята оперативния директор на тима Андрю Шовлин. Според него, пистата в Монреал ще бъде много по-сериозно предизвикателство за обновения болид на Мерцедес спрямо тази в Барселона.

Мерцедес представи сериозно променен автомобил по време на уикенда в Монте Карло. Германският производител призна, че ще оцени новостите в F1 W14 по време на уикенда в Испания, който се проведе седмица по-късно след Монако

В Барселона Мерцедес показа много добра скорост в състезателни условия. Това помогна на Люис Хамилтън и Джордж Ръсел да финишират втори и трети. Така те донесоха първия двоен подиум за отбора от Бракли за 2023 г. Разбира се, двамата британци се възползваха от проблемите на Серхио Перес. Пилотът на Ред Бул не успя да намери място в Q3 и финишира четвърти в неделната надпревара на пистата Каталуния.

Въпреки двойния подиум, Мерцедес все още изостава сериозно от Ред Бул. Доказателство за това е факта, че Хамилтън завърши с пасив от 24 сек. спрямо победителя Макс Верстапен. Но от друга гледна точка, двойният подиум позволи на Мерцедес да заеме второто място при конструкторите.

Шовлин обаче не бърза да бъде толкова голям оптимист за остатъка от сезона. Британецът очаква уикендът в Канада да бъде по-труден Мерцедес поради ниската сила на притискане на пистата „Жил Вилньов“ в Монреал. Трасето на остров Ил Нотр Дам е тотална противоположност на това в Барселона, което иска едни от най-високите нива на притискане.

„Факт е, че актуализираният пакет работи много добре на писти с огромно притискане като тази в Барселона,“ сподели Шовлин.

„Бяхме по-добри на бързите трасета, както и на такива, в които е ограниченото използването на предната част на болида. В крайна сметка постигнахме наистина добър баланс и наистина добро състезателно темпо“, продължи Шовлин.  „Пистата в Канада ще бъде сериозно предизвикателство за нашия автомобил. Всички знаем, че трасето в Монреал няма много общо с това в Испания. Там има повече нискоскоростни завои и доста участъци на пълна газ. Затова очакваме да изпитваме повече затруднения в този уикенд“, добави оперативният директор на Мерцедес.

„Не смятаме, че ще се движим по петите на Ред Бул. Наясно сме, че Канада вероятно ще бъде по-голямо предизвикателство от това, която изживяхме в Барселона.“

Шовлин очаква Мерцедес да се бори с другите „преследвачи“ на Ред Бул- Астън Мартин и Ферари. Отборът от Силвърстоун ще представи някои актуализации в своя болид в Канада. От Ферари също може да имат нови компоненти в автомобила. Шовлин също така вярва, че Алпин също може да се присъедини към тази групичка, особено ако се има предвид подиума на Естебан Окон в Монако

„Смятаме, че Гран при на Канада ще бъде по-скоро по подобие на някои от предишните състезания, в които определено бяхме в една група с Ферари и Астън Мартин. Сега към тази група изглежда се присъедини и Алпин“, обясни оперативният директор на Мерцедес.

„Като цяло Монреал е едно страхотно състезание. Очаквам да бъде добро забавление. Със сигурност ще се борим да намерим всяко малко постижение, което можем. При сегашните разлики всяка десета и стотна е от значение. Именно от това зависи дали ще потегли от второ или десето място на стартовата решетка“, завърши Андрю Шовлин.