Начало Автомобили Канцлерът Меркел разгледа VW ID.3 във Франкфурт

Канцлерът Меркел разгледа VW ID.3 във Франкфурт

259
0

Канцлерът на Германия Ангела Меркел посети международното автомобилно изложение във Франкфурт (IAA) и отдели специално внимание на голямата премиера на Volkswagen – ID.3.

„Желанието ни е да продължим да работим за това индивидуалната мобилност да е достъпна за всички в бъдеще”, коментира главният изпълнителен директор на VW Херберт Дис. „Това означава използването на иновативни технологии, за да станат автомобилите по-чисти и по-безопасни. е-мобилността е най-ефективният вариант за намаляване на отделяните от транспорта емисии въглероден диоксид.”

Той подчерта също така нуждата новите варианти за придвижване да са достъпни за хора с ниски доходи и дребни предприемачи.

Volkswagen Group следва развоен план, според който трябва да представи почти 70 нови модела.

Първият автомобил от тази офанзива е ID.3, чиято световна премиера се състоя на IAA 2019

Volkswagen ID.3 е изцяло нов модел, символ на началото на нова ера за марката от Волфсбург. Той не само разширява продуктовата гама на VW, но е и първият автомобил от изцяло ново поколение електрически превозни средства – с нулеви вредни емисии, изключителна ефективност и пълна комуникационна свързаност. Както и всички бъдещи ID. модели, ID.3 използва технологичната основа на новата модулна плаформа за модели с електрическо задвижване (MEB) на Volkswagen.

ID.3 демонстрира освен това новия визуален имидж на марката. Интериорът му също е революционен. Дългото междуосие на модулната архитектура MEB в комбинация с много късите надвеси е дало възможност за създаване на отворено пространство. Шофьорът се ориентира напълно интуитивно благодарение на новите контролни уреди и прибори. За това помага и екранът над волана, на който се получава най-важната информация. Допълнителни данни и функции са включени в 10-инчовия сензорен дисплей, разположен централно на арматурното табло.

При стартиране на серийното производство ID.3 ще предлага с възможност за избор на акумулаторни батерии в три размера

Базовият вариант разполага с батерия с реално използваем енергиен капацитет от 45 кВтч, която осигурява пробег до 330 километра (според изискванията на WLTP) с едно зареждане. Базовата цена на този вариант на ID.3 е под 30 000 евро в Германия. Освен него се предлага и версия на батерията с капацитет 58 кВтч, даваща възможност на ID.3 да измине автономен пробегдо 420 километра (измерен според изискванията на WLTP).

Реално използваемият капацитет на най-големия вариант на акумулаторната батерия е 77 кВтч. Осигуреният от нея автономен пробег достига до 550 км в условията на цикъла WLTP. На бързозарядни станции автомобилът може да се зареди достатъчно за около 290 км в рамките на 30 минути при използване на мощност 100 кВт.

Самите батерии са вградени в подовата платформа на каросерията. Това разположение има положителен ефект върху динамиката на поведението на пътя, тъй като спомага за снижаване центъра на тежестта.

Volkswagen започна да приема предварителни поръчки за ID.3. В България също може да се направи предварителна резервация за колата. Срещу сумата от 2000 лв. най-нетърпеливите могат да заявят желанието си да притежават една от първите бройки от модела.

ID.3 1st ще се предлага в три конфигурации, насочени към определени потребителски изисквания

Стандартното оборудване на базовата версия на ID.3 1st включва навигационна система, аудиосистема с цифров радиоприемник DAB+, отопление на седалките и на волана, подлакътници на предните места, заряден кабел Mode 2 и 18-цолови алуминиеви джанти.

ID.3 1st Plus предлага допълнително система с видеокамера за задно виждане, адаптивен темпомат с автоматично поддържане на скоростта и дистанцията АСС (Adaptive Cruise Control) и система за достъп и стартиране без ключ Kessy Advanced. Интериорът на ID.3 1ST Plus включва също дизайнерски седалки, централна конзола с две USB-C гнезда и индиректно осветление на купето. Част от оборудването на тази версия са и тонираните стъкла на прозорците, външният пакет Style в сребристо, матричната система на предните LED светлини, матричните блокове на задните светлини (габаритни, мигачи и спирачни светлини), както и 19-цоловите алуминиеви джанти.

Топверсията ID.3 1st Max включва head-up дисплей с разширена  реалност AR (Аugmented Reality), озвучителна система Beats, голям панорамен стъклен покрив с механизъм за плъзгане и повдигане, както и 20-цолови алуминиеви джанти. Гамата от оборудване се допълва от асистиращи системи за поддържане и смяна на лентата на движение „Lane Assist“ и „Side Assist“ с функция за аварийно спиране „Emergency Assist”, комфортна функция за мобилна телефония с панел за индуктивно зареждане с високо напрежение на смартфони и комфортни седалки.