Начало Автомобили Мерцедес представи у нас 3 напълно електрически модела

Мерцедес представи у нас 3 напълно електрически модела

7290
0

С тест за представителите на медиите официалните вносители на Мерцедес в нашата страна от Силвър Стар представиха 3 нови, напълно електрически модела

Още в края на миналата година статично бе показан първият електрически многофункционален автомобил на марката – осемместният EQV. Сега на разположение са и SUV моделите – EQA и EQC. Стана ясно също така, че вече само автомобилите на ток ще бъдат означавани с EQ, докато хибридните варианти ще си останат с по-стандартни символи.

Най-компактен от трите модела е EQA. Той има пряка родствена връзка с вече популярните GLA и е така луксозно обзаведен, както се очаква от един Мерцедес. Пазарно моделът стартира като EQA 250 с мощност от 140 kW (190 к.с. Комбинираният разход на електроенергия е 15,7 kWh на 100 километра, а пробегът достига до 426 км (по стандарта WLTP). По време на нашия тест не достигаме въпросната икономичност в консумацията на енергия, защото карането е динамично по завоите над Бистрица и Железница над София. Сменяме колите и не знам дали цифрите за пробег биха се получили.

Литиево-йонната батерия е структурен елемент от пода на автомобила и така той има завидно пътно поведение

Добър баланс и контрол в завоите правят впечатление с ниския център на тежестта. Капацитетът на батерията е сериозен – 66,5 kWh. Важно е също така, че 5:45 часа е времето за зареждане на батерията на EQA от 10 до 100% с Wallbox домашна станция. Зареждането от 10 до 80% на бързозарядна (100 kW) станция пък отнема само 30 минути, но такива у нас има много малко. Преобладават 50 kW, където цифрите логично се удвояват.

Вторият модел е по-големият EQC. Той категорично впечатлява както с лукса на интериора си, така и с динамика. ЕQC ускорява от място до 100 км/ч за 5 сек. Тази динамика се осигурява от два електродвигателя на предния и задния мост и колата работи и със задвижване на четирите колела. Комбинираната мощност е 300 kW (408 к.с.). Батерията е 80 kWh. Възможният електрически пробег е до 420 км по WLTP. Зареждането на EQC в домашни условия от 10 до 100% отнема 7:30 часа. При бързозарядните станции са необходими около 40 минути, за да бъде запълнена батерията. EQC определено впечатлява със силата си и с отличните възможности за светкавична реакция при докосването педала на газта, независимо от скоростта. Автомобилът не се усеща така тежък, какъвто всъщност е и се кара много динамично, с точни реакции на управлението, но не губи комфорт.

Със сигурност изключително впечатляващ е електрическият ван ЕQV

Той е супер луксозен и удобен за посрещане на VIP гости автомобил. Може да се правят и комфортни пътувания, като има пробег с едно зареждане на батерията от 350 км. Батерията е с използваем капацитет от 90 kWh и се зарежда с променлив ток до 11 kW у дома. На публични зарядни станции с до 110 kW DC зареждането от 10% до 80% е за по-малко от 45 минути. Електродвигателят в EQV се намира над предния мост с извод за зареждане в бронята. Максималната мощност e 150 kW или 204 к.с. Литиево-йонна батерия е монтирана в пода и ниското й разположение се отразява на пространството във вътрешността. ЕQV предлага и максимален комфорт в интериора, възможност за до 8 пътнически места, както и два различни варианта на каросерията с багажно отделение до 1410 литра.

Всички EQ настройки в автомобила могат да се управляват чрез сензорния екран на информационно-развлекателната система MBUX. Възможно е например да се активира предварително климатичната система, да се регулират настройките на зареждането и да се управлява навигацията с Electric Intelligence системата, както и чрез функциите на приложението Mercedes me Charge.

Благодарение на приложението Mercedes Me цялата необходима информация за състоянието на автомобилите и заряда на батерията е на разположение в смартфона на собственика. Чрез апликацията може да се провери налягането в гумите, да се активира предварително климатичната система и дори да се отключат и заключат вратите от разстояние. Приложението показва след колко точно минути EQ автомобилът ще е напълно зареден, а известяваща нотификация информира притежателя, когато това стане факт.

Цените не са драстично по-високи от стандартните модели, както е при доста други производители

Цена на EQA за България започва от 105 600 лева (с ДДС), като в нея са включени линия Progressive, широкоекранен медиен кокпит, пакет паркиране с камера за заден ход, светодиодни светлини, амбиентно осветление с 64 цвята и други.

Стартовата цена на EQC e 145 800 лева (с ДДС). Спецификите в оборудването се характеризират с включени AMG линия в интериора и екстериора, безжична система за зареждане на мобилни устройства, камера за заден ход и други.

Цената на EQV за България стартира от 157 600 лева с ДДС.

Като предимство за собствениците на електромобили от Силвър Стар добавят за EQ автомобилите сервизен пакет обслужване за 5 години, услугата от врата до врата, удължена гаранция за 5 години или 100 000 километра пробег, а също и възможност за закупуване на оригинална зарядна станция Mercedes Wallbox и монтирането й от оторизиран експертен екип.