Начало Video Мерцедес представи във Франкфурт екипа и колата си за Формула Е

Мерцедес представи във Франкфурт екипа и колата си за Формула Е

1686
0

Мерцедес-Бенц сложи началото на нова глава в историята си, представяйки по време на международното автомобилно изложение във Франкфурт (IAA) тима и автомобила си за Формула Е. Екипът на щутгартския концерн ще се включи в предстоящия сезон на първенството за електрически коли, който започва през ноември в Саудитска Арабия. За тима ще се състезават бившият пилот от Формула 1 Щофел Вандоорн и настоящият лидер във Формула 2 Ник де Врис.

„Имаме двама страхотни пилоти, които продължават да се учат и да израстват с екипа ни”, заяви шефът на отбора Йън Джеймс

„Мерцедес-Бенц има 125-годишна история в автомобилния спорт. Знаем обаче, че Формула Е е съвсем различен от останалите шампионати, в които някога сме участвали. Правим всичко по силите си, за да постигнем успех.”

В сърцето на автомобила Мерцедес-Бенц EQ Silver Arrow 01 е създадената в Mercedes-AMG High Performance Powertrains (HPP) в Бриксуърт задвижваща система. Там се разработват и агрегатите, с които Мерцедес доминира в F1 от 2014 г. насам. HWA поема грижата за автомобилите по време на състезателните уикенди. Специалистите на екипа от Афалтербах придобиха безценен опит във Формула Е със собствения си тим HWA Racelab. Петкратните световни шампиони във Формула 1 от Бракли също ще съдействат на новия отбор.

„Сътрудничеството между Афалтербах, Бракли, Бриксуърт и Щутгарт ще е от огромно значение”, каза още Джеймс, който бе официално представен във Франкфурт като шеф на отбора. „За наш късмет експертите, създаващи задвижващата ни система, имат огромен опит с хибридни агрегати от работата си във Формула 1. Все пак Формула Е е напълно ново предизвикателство и това не бива да се подценява.”

Вандоорн изкара един сезон в първенството като пилот на HWA Racelab

Той има в кариерата си и 41 Гран при от Формула 1.

„Вече имам опит от предходния сезон. Много се радвам, че съм част от семейството на Мерцедес. Идването на компанията в тази категория е огромна възможност за нас. Колата изглежда фантастично. Нямам търпение да видя какво може да постигнем като отбор. Потенциалът е огромен.”

Предстоящият сезон във Формула Е ще е дебютен за Ник де Врис. Той сподели, че чувството да те поканят да караш за Мерцедес е невероятно.

„За мен е чест, че бях избран от този отбор. Формула Е е невероятна възможност. Екипът ме прие отлично, страхотно е да се работи с хората в него. Всичко е ново за мен. Ето защо всъщност не съм мислил да си поставям цели. По принцип Мерцедес иска да се бори за победи и титли. Надявам се това да се случи скоро”, каза още Де Врис.

Болидът на Мерцедес за Формула Е се появи на бял свят по време на друго международно автомобилно изложение – това в Женева в началото на годината

През март колата излезе и на писта. След това екипът проведе редица изпитания, работейки по колата.

„Имахме стабилен напредък, всичко премина гладко”, обясни Вандоорн. „Но времето лети, а имаме още много работа. Първото състезание се приближава бързо.”

С влизането си във Формула Е Мерцедес става единственият автомобилен производител, който се състезава едновременно в шампионата за електрически коли и Формула 1. Шефът на Мерцедес-Бенц Моторспорт Тото Волф отбеляза, че първенството ще е платформа и за промотиране на бранда EQ.

„Ще имаме възможността да се обърнем към младите хора с интерес към бъдещето на мобилността, особено в големите градове”, допълни Волф.